100 politikai tanácsadó dolgozik a kormánynak, de titok, hogy kik

POLITIKA
január 08., 13:52
Orbán Viktor és a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadói a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án.
photo_camera Orbán Viktor és a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadói a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Évente bruttó 1,4 milliárd forintot költ az állam annak a 100 tanácsadónak az illetményére, akik a döntések előkészítésében és egyeztetésében segítik a tárcákat és a Miniszterelnökséget – írta meg a K-Monitor.

A kormány 76 politikai tanácsadót és 24 politikai főtanácsadót foglalkoztat, de a K-Monitor decemberi közérdekű adatigénylésére adott válaszban a minisztériumok neveket nem közöltek, csak összegeket, ezért a korrupciókutató szervezet az Adatvédelmi Hatósághoz fordult.

link Forrás

2018-ban az akkori Orbán-kormányt még 137-en segítették, az átlagos illetményük akkor 630 ezer forint volt, 2021-ben már a HVG szerint 93 tanácsadónak volt minisztériumi szerződése átlagosan havi 935 ezer forintról.

Most a tanácsadók havi átlagban bruttó 1 millió 72 ezer forintot keresnek. A Miniszterelnökség 27 tanácsadót és 8 főtanácsadót alkalmaz összesen havi 43,5 millió forintért, de az Építési és Közlekedési Minisztérium közlésében egyetlen tanácsadó sem szerepel, az Igazságügyi Minisztérium mellett pedig csak hárman vannak, viszont a havi illetményük több mint 5,4 millió forint.