Blinken a gázai háború áttéteitől tart a Közel-keleten

külföld
január 08., 06:23


Antony Blinken a gázai háború továbbterjedésének veszélyéről beszélt a Közel-keleten, miközben az izraeli hatóságokat arra szólította fel, hogy tegyenek többet a gázai civilek megóvása érdekében.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap kezdte meg ötnapos közel-keleti körútját, aminek deklarált célja a háborús feszültség mérséklése és a harcok továbbterjedésének megelőzése. Miután feltehetően az izraeli biztonsági erők múlt héten Libanonban egy dróntámadással likvidálták a Hamász egyik kulcsfiguráját, al-Azourit, tovább emelkedett a kockázata egy komolyabb libanoni háborúnak, amivel Gáza után az északi front is megnyílna. A Közel-kelet más államaiban is nő a feszültség Jementől Iránig.

Biden az eszkaláció beindulását szeretné megakadályozni, miközben arról próbálja meggyőzni arab partnereit, hogy az Egyesült Államok odafigyel a gázai áldozatokra és a terület jövőjére.

„Ez egy mély feszültség pillanata a régióban. Ez egy olyan konfliktus, amely könnyen áttéteket képezhet, még több bizonytalanságot és szenvedést okozva”

– hangsúlyozta Blinken Dohában, mielőtt az Emirátusokba indult tovább.

photo_camera Blinken a katari miniszterelnökkel és külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóra érkezik Dohában. Fotó: EVELYN HOCKSTEIN/AFP

Az amerikai külügyminiszter azt mondta, elmondja az izraeli tisztviselőknek, hogy feltétlenül többet kell tenniük annak érdekében, hogy kevesebb legyen a gázai polgári áldozat, lehetővé kell tenniük a palesztinok hazatérését, és nem szabad arra kényszeríteni őket, hogy elhagyják Gázát.

A gázai övezet északi feléből az izraeli hadsereg az övezet déli részére kényszerítette a lakosságot, milliónyi embernek kellett elhagynia az otthonát, a segélyszállítmányok közül csak keveset engednek át a határon. Az utóbbi napokban a hadműveletek intenzitása némileg csökkent, így többen elkezdtek visszatérni, de rengeteg lakóház megsemmisült. Az ENSZ menekültügyi szervezete azt közölte, hogy 12 napja nem tudják eljuttatni a segélyszállítmányokat Gáza északi részére.

Blinken hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában tárgyal, majd kedden az izraeli vezetőkkel fog tárgyalni. A héten Ciszjordániába és Egyiptomba is ellátogat.