Czomba Sándor: 16 ezer vietnámi és 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás van most Magyarországon

POLITIKA
január 08., 19:54

Sem minőségében, sem mennyiségében nem veszélyeztethetik a magyar munkaerőpiacot a vendégmunkások, és erre oda is fogunk figyelni – mondta a Világgazdaságnak a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Czomba Sándor szerint hisztériakeltés folyik a kérdés körül, mert a közvélekedéssel ellentétben nem fogják letörni a béreket, ahogy a munkahelyeket sem veszik el.

Elmondta, hogy most kb. 120 ezer külföldi van az országban vendégmunkásként: döntő többségük, kb. 40 ezer ukrán állampolgár, emellett vannak szerbek jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak 16 ezren és Fülöp-szigetekiek több mint 10 ezren. Az összes többi nemzetiség (indiaiak, mongolok) száma bőven 10 ezer fő alatti.

Fülöp-szigeteki keresztény asszony toboroz munkásokat a magyar gazdaságnak 2023-ban
photo_camera Fülöp-szigeteki keresztény asszony toboroz munkásokat a magyar gazdaságnak 2023-ban Fotó: TV Patrol/Facebook

Azt viszont elismerte, hogy ha átmenetileg is, de szükség van rájuk, a gazdasági racionalitás ezt diktálja: a hazai potenciális munkaerő-tartalékból 100 ezer ember viszonylag könnyen bevonható, de a többségnek évekre lesz szüksége ahhoz, hogy vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra. „A munkanélküliek 23 százaléka vagy még soha nem dolgozott, vagy már legalább nyolc éve munka nélkül van” – mondta.

Azt mondta, az új szabályok értelmében kvóta alapján fogják meghatározni a Magyarországra behozható vendégmunkások számát, februárban jelenhet meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter erről szóló rendelete.

A fő szabály az, hogy a kvóta nem lehet nagyobb, mint az előző évben keletkezett üres álláshelyek száma, ez az elmúlt években 50 és 80 ezer között ingadozott, ennél több nem lehet, „ez egészen biztos” – mondta Czomba.