Lemondott a francia miniszterelnök, új kormány lesz

külföld
január 08., 17:43

Élisabeth Borne francia miniszterelnök benyújtotta kormánya lemondását, amit Emmanuel Macron köztársasági elnök el is fogadott.

„Miniszterelnök asszony, kedves Élisabeth Borne, az ön munkája a nemzetünk szolgálatában nap mint nap példaértékű volt. Ön az államasszonyok bátorságával, elkötelezettségével és elszántságával valósította meg projektünket. Teljes szívből köszönöm Önnek” – írta Macron az X-en, miután hivatalában fogadta a kormányfőt.

Élisabeth Borne és Emmanuel Macron 2020. július 22-én.
photo_camera Élisabeth Borne és Emmanuel Macron 2020. július 22-én. Fotó: Ludovic Marin/AFP

Az elnöki hivatal közleménye szerint az új kormány kinevezéséig a húsz hónappal ezelőtt hivatalba lépett Élisabeth Borne és kormánya tagjai kezelik a folyó ügyeket.
Emmanuel Macron várhatóan még az este kinevezi az új miniszterelnököt, a várakozások szerint a nyári európai parlamenti választások és a párizsi olimpia előtt próbál új lendületet adni második mandátumának.

A francia elnök és kormánya sokat küzdött a törvényhozással a nyugdíjrendszer és a bevándorlási törvények vitatott reformjának elfogadásáért, amióta elvesztették abszolút többségüket a parlamentben nem sokkal Macron 2022-es újraválasztása után.

A közvélemény-kutatások szerint Macron pártja kb. 8-10 százalékkal lemaradhat a szélsőjobboldali Marine Le Penétől a júniusi EP-választáson. (France24, MTI)