Míg az amerikai védelmi minisztert titokban az intenzíven kezelték, a feladatait átvevő helyettese Puerto Ricóban nyaralt

külföld
január 08., 12:51

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin kórházi tartózkodása a korábban ismertnél tovább titokban maradt – ismerték el a Pentagon tisztviselői vasárnap. Ráadásul Kathleen Hicks védelmi miniszter-helyettes és Joe Biden elnök napokig nem tudtak az egészről semmit, írja a Guardian.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter 2023. február 3-án, a Pentagonban
photo_camera Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter 2023. február 3-án, a Pentagonban Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

A Pentagon újabb részleteket közölt a miniszter napokig eltitkolt kórházi kezeléséről. Így nyilvánosságra került, hogy a hetvenéves Lloyd Austinnak már december 22-én volt egy első orvosi beavatkozása, de akkor egy nappal később hazamehetett. Január 1-jén, hétfőn aztán Austint a marylandi Walter Reed katonai kórház intenzív osztályára kellett helyezni, miután súlyos fájdalmai voltak.

Kathleen Hicks január 2-án, kedden vette át Austin operatív feladatainak egy részét – csakhogy ő közben Puerto Ricóban nyaralt. Majd csak január 4-én, csütörtökön világosították fel, miért volt elérhetetlen Austin – mondta el három kormányzati tisztviselő a Reutersnek. Ugyanazon a napon közölték Joe Biden elnökkel és a Fehér Ház más magas rangú tisztviselőivel is, hogy Austin január 1-je óta kórházban van – erről öt tisztviselő beszélt a hírügynökségnek.

A Pentagon egyes vezetői ennél korábban tisztában voltak Austin helyzetével. A vezérkari főnökök egyesített testületének elnöke, Charles Brown légierő-tábornok két nappal korábban, január 2-án értesült a kórházi kezelésről, írja a Reuters. A Biden-kormányzat más tagjai szintén nem tudtak viszont a védelmi miniszter állapotáról, Antony Blinken külügyminisztere vasárnapi sajtótájékoztatóján legalábbis azt mondta, hogy nem volt tisztában Austin egészségügyi problémájával.

Több törvényhozó szerint a a titkolózás komoly kérdéseket vet fel a Pentagon vezetésével kapcsolatban. A képviselőház fegyveres szolgálati bizottságának vezető demokrata és republikánus képviselőinek közös nyilatkozata arra szólította fel a Pentagont, hogy adjon részletes tájékoztatást a védelmi miniszter egészségi állapotával és a múlt héten lezajlott döntéshozatali folyamattal kapcsolatban.

Austin szombati közleményében kijelentette, hogy „teljes felelősséget” vállal a kórházba kerülését övező titkolózásért.