Novemberben is zuhant a kiskereskedelmi forgalom, főleg a pocsék helyzetben lévő benzinkutak miatt

gazdaság
január 08., 08:58

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, jelentette a KSH hétfőn. Ezzel már a tizenkettedik hónapja tart a kiskereskedelem visszaesése, amely 2022 decemberében 4,2 százalékos visszaeséssel kezdődött. Az év első felében mért 12-13 százalékos visszaesésnél ugyanakkor már jobb a helyzet, szeptember óta sorban a harmadik hónapban enyhült a visszaesés mértéke.

A részletes adatokból látszik, hogy a kiskereskedelem novemberi csökkenése elsősorban a benzinkutak hanyatló forgalmából adódik. Az értékesített üzemanyag mennyisége augusztus óta hónapról hónapra csökken, a novemberi 21,4 százalékos visszaesésnél június óta nem volt rosszabb mutató. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal lett kisebb az értékesítés volumene.

link Forrás

Havi szinten viszont már növekedés látszik, novemberben 0,8 százalékkal haladta meg az októberit a kiskereskedelmi forgalom. Az éves, tehát első 11 havi visszaesés 8,7 százalékos volt, ekkora zuhanásra 2009, a hitelpiaci válság óta nem volt példa.

Novemberben Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1602 milliárd forint volt az októberi 1589 milliárd forint után, míg tavaly novemberben 1541 milliárd forint volt.

Kiemelt videóink