Novemberben is zuhant a kiskereskedelmi forgalom, főleg a pocsék helyzetben lévő benzinkutak miatt

gazdaság
január 08., 07:58

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, jelentette a KSH hétfőn. Ezzel már a tizenkettedik hónapja tart a kiskereskedelem visszaesése, amely 2022 decemberében 4,2 százalékos visszaeséssel kezdődött. Az év első felében mért 12-13 százalékos visszaesésnél ugyanakkor már jobb a helyzet, szeptember óta sorban a harmadik hónapban enyhült a visszaesés mértéke.

A részletes adatokból látszik, hogy a kiskereskedelem novemberi csökkenése elsősorban a benzinkutak hanyatló forgalmából adódik. Az értékesített üzemanyag mennyisége augusztus óta hónapról hónapra csökken, a novemberi 21,4 százalékos visszaesésnél június óta nem volt rosszabb mutató. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal lett kisebb az értékesítés volumene.

link Forrás

Havi szinten viszont már növekedés látszik, novemberben 0,8 százalékkal haladta meg az októberit a kiskereskedelmi forgalom. Az éves, tehát első 11 havi visszaesés 8,7 százalékos volt, ekkora zuhanásra 2009, a hitelpiaci válság óta nem volt példa.

Novemberben Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1602 milliárd forint volt az októberi 1589 milliárd forint után, míg tavaly novemberben 1541 milliárd forint volt.