Recesszió ide, recesszió oda, csak jutott 1,5 milliárd forintnyi magyar közpénz szlovákiai fociakadémiákra

sport
január 08., 06:55

Tavaly is számos szlovákiai szervezet kapott költségvetési támogatást a magyar kormánytól a Bethlen Gábor Alapon keresztül. Azt egyelőre nem is tudták összesíteni, hogy mennyi pénzt hagytak jóvá tavaly a szlovákiai magyar szervezeteknek és intézményeknek, de a nyilvánosságra hozott határozatokból jól látszik, hogy néhány kiemelt jelentőségű szervezet 2023-ban a megszokottnál nagyobb támogatásban részesült, írja a DennikN szlovák hírportál magyar nyelvű kiadványa, a Napunk.

A cikk szerint három szlovákiai fociakadémia csaknem négymillió eurót kapott a magyar kormány határon túli kulturális-oktatási támogatási alapjából. A dunaszerdahelyi DAC akadémiája csaknem 1,2 millió eurós, a kassai klubot működtető Borsodsport két tételben 1,46 millió eurós, míg a komáromi futballklub szintén két tételben 1,32 milliós támogatásban részesült. Az összesen 3 960 524 eurónyi támogatás átváltva 1,498 milliárd forintot jelent (bár a Napunk táblázatában csak nem egészen 1,2 milliárd forint szerepel).

Kövér László Dunaszerdahelyen meccset néz 2017-ben. A DAC fociakadémiája 2023-ban csaknem 1,2 millió eurónyi támogatást kapott a magyar államtól
photo_camera Kövér László Dunaszerdahelyen meccset néz 2017-ben. A DAC fociakadémiája 2023-ban csaknem 1,2 millió eurónyi támogatást kapott a magyar államtól Fotó: Krizsán Csaba

A támogatások legnagyobb nyertese a református egyház, amely szintén eurómilliókat kapott, de jól járt a magyar kormánnyal szimpatizáló média is. A Napunk egyik táblázata szerint a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházhoz három tételben 1,75 milliárd forintnyi magyar közpénz került. Oktatási-nevelési támogatásokat 11,4 millió euró értékben utaltak.

A lap megjegyzi: a Bethlen Alaptól pénzt kapott szervezetek közül többnek vannak politikai kötődései. Így a támogatottak között vannak a Magyar Közösség Pártja ifjúsági szervezetét vezető és a politikusképző Esterházy Akadémiát igazgató Gubík László – az akadémia előadói között rendszeresen bukkannak fel megafonos és más NER-közei arcok –, a Magyar Szövetség alelnöke, Orosz Örs, valamint a szintén a Magyar Szövetségben politizáló Bárdos Gyula érdekeltségébe tartozó szervezetek is.