„Stratégiai nyugalmat” javasol Orbán sajtófőnöke az esetleges Európai Tanács-elnökséggel kapcsolatban

európai unió
január 08., 09:37

„Stratégiai nyugalmat javaslunk az ügyben” – ennyit reagált Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az Orbán európai tanácsi elnökségének lehetőségét firtató ATV-s megkeresésre. Vasárnap írtuk meg, hogy Charles Michel otthagyja a szervezetet, ugyanis jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon. Ha a belga politikust nem tudják gyorsan pótolni a Tanácsban, a júliustól az EU soros elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnöke irányíthatja majd az Unió egyik legfontosabb döntéshozó szervét.

Charles Michel és Orbán Viktor Brüsszelben 2022 decemberében
photo_camera Charles Michel és Orbán Viktor Brüsszelben 2022 decemberében Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az ATV azt kérdezte meg, van-e reális esély arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök átmenetileg az Európai Tanácsot is irányítsa, erre érkezett a szűkszavú válasz Havasitól.

Maga Charles Michel, akinek a döntését és annak ezt a lehetséges következményét sokan kritizálták, a Guardian szerint azt mondta: megpróbálja megakadályozni, hogy Orbán átvegye az Európai Tanács irányítását. Szerinte kellő időben tette meg a bejelentését, így a Tanácsnak bőven lehetőségében áll gondoskodni az utódjáról. „A Tanács könnyen megoldhatja a helyzetet, sok eszköz van, ha megvan a politikai akarat Orbán Viktor elkerülésére” – mondta.

Az Európai Tanács elnökének kijelölése eddig sosem volt egyszerű folyamat. Az európai uniós vezetők a június 6-9. közötti EP-választások után a tervek szerint június 17-én, majd június 27-28-án találkoznak, ezeken a megbeszéléseken – amelyek hangsúlyát nyilvánvalóan befolyásolja a választások eredménye – kell megegyezni Michel utódjáról.