Bosnyák háborús bűnös is orosz állampolgárságot kapott Putyintól

külföld
január 09., 13:40

Összesen 44 külföldinek adományozott orosz állampolgárságot Vlagyimir Putyin orosz elnök, köztük egy Bosznia-Hercegovinában háborús bűnökért körözött férfinak is - írja az MTI. A kedden közzétett rendelet értelmében orosz állampolgárságot kapott egy amerikai ökölvívó és Brandon Leipsic kanadai jégkorongozó, a szentpétervári SZKA játékosa is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 9-én
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 9-én Fotó: SERGEI BOBYLYOV/AFP

A rendelet értelmében orosz állampolgárságot kapott az amerikai Andrei Leo Kalageorgi is. Őt a Kommerszant című lap szerint Georgij Muradov, a „Krími Köztársaság” miniszterelnök-helyettese II. Katalin leszármazottjának nevezte.

Orosz útlevélre jogosult innentől kezdve a jugoszláv születésű Ratko Samac is, aki még 1999-ben telepedett le Oroszországban. Bosznia-Hercegovina korábban Samac kiadatását követelte 1993-ban elkövetett háborús bűncselekmények vádja alapján. Az orosz főügyészség 2016-ban elutasította a férfi kiadását.

A TASS nevű orosz állami kézben lévő lapnál mindez „Putyin orosz állampolgárságot ad a Bosznia által körözött balkáni háborús veteránnak” címmel jelent meg.