Laza rögzítések miatt történt baleset a repülés közben ajtaját-ablakát elveszítő Boeingen

külföld
január 09., 05:46

Több hiányosságot is találtak azon a Boeing 737 Max 9-es gépen, ami múlt pénteken a levegőben vesztette el törzsének egy részét – írja az MTI. A gépről már napokkal a felszállás előtt tudni lehetett, hogy műszaki problémákkal küzd, az azóta elrendelt vizsgálat során pedig több hiányosság mellett kilazult rögzítéseket találtak az átnézett gépeken.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság január 8-i fotója a balesetet szenvedett gép vizsgálatáról
photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság vezetője a szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „nagyon, nagyon szerencsések vagyunk, hogy az eset nem végződött ennél sokkal tragikusabb módon”. Szerinte ez annak köszönhető többek között, hogy a gép 26-os üléssorában, ahonnan az oldalpanel kiszakadt, senki nem ült.

A közlekedésbiztonsági illetékes hangsúlyozta, hogy teljesen másként végződhetett volna az eset akkor is, ha már utazómagasságban, 9-10 ezer méteren történik, amikor az utasok egy része kikapcsolja a biztonsági övet.

@yoen1_1 An Alaska Airlines Boeing 737-9 MAX faced an emergency today after one of its doors blew open mid-air, minutes after take-off. Videos taken by passengers show the mid-cabin exit door had completely separated from the aircraft. #australia #aussiethings #aussie #australian #aus #sydney #melbourne #adelaide #perth #darwin #cairns #hamiltonisland #Broome #hobart #launceston #wollongong #townsville #newcastle #golcoast #brisbane #canberra #backpacking #vacation #vacay #destination #solotraveler #traveling #tourist #solotravel #bucketlist #wanderlust #visiting #travelvlog #itinerary #solofemaletraveler #traveltok #sydneyairport🇦🇺 #sydneyairport #budgettravel #travelwithme #travelguide #movingabroad #roadtrip #retreat #heading #travelbucketlist #TrendTok #trendtokapp #explore #exploremore #citizenship #travel #tourism #traveltiktok #cultureshock #culture #liveabetterlife #bridge #travel #liveablecities #happy #liveablecity #happiness #citizen #aussie #travelled #travel #CapCut #study #student #liveaboard #airplane #plane #seaplane #crash ♬ Interstellar on Piano - Andy Morris

Az utasszállító még múlt héten veszítette el a levegőben törzsének egy részét, ami után kényszerleszállásra is kényszerült az amerikai Oregon államban. Az Alaska Airlines Boeing 737 Max 9 típusú repülőgépe 35 perccel a Kaliforniába tartó járat felszállása után tért vissza Portlandbe, miután egy része, benne egy ajtó és ablak, leszakadt a gépről. A légitársaság közölte, hogy a gép, aminek a fedélzetén 177 utas és a személyzet tartózkodott, biztonságosan leszállt.

A Szövetségi Légügyi Hatóság azt is közölte, hogy a gépről levált egyik hiányzó részt megtalálták egy Bob néven említett tanár hátsó udvarában. A Reuters időközben megírta, hogy egy Bob Sauer nevű tanárról van szó, aki egy kis zseblámpával találta meg a Boeingról levált darabot. A pilótafülke hangrögzítőjét viszont nem tudják visszahallgatni, mert arra a hatályos előírások szerint csak két repülési óráig rögzítik az anyagot.