Ajtóstul-ablakostul kiszakadt egy utasszállító gép egy része repülés közben, kényszerleszállást kellett végrehajtania

külföld
január 06., 09:06

Egy utasszállító repülőgép a levegőben elveszítette törzsének egy részét, és kényszerleszállásra kényszerült pénteken az amerikai Oregon államban, írja a BBC. Az Alaska Airlines Boeing 737 Max 9 típusú repülőgépe 35 perccel a Kaliforniába tartó járat felszállása után tért vissza Portlandbe, miután egy része, benne egy ajtó és ablak, leszakadt a gépről.

A légitársaság közölte, hogy a gép, amely fedélzetén 177 utas és a személyzet tartózkodott, biztonságosan leszállt. Az Alaska Airlines ideiglenesen mind a 65 darab Boeing 737 Max 9-es repülőgépét földre állítja, hogy ellenőrzéseket végezzen.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal közölte, hogy a gép „biztonságosan visszatért... miután a személyzet nyomáscsökkentési problémát jelentett”. Ezzel együtt átfogó hatósági vizsgálat indul a meghibásodás okának és körülményeinek kivizsgálására.

A Boeing műszaki csapata készen áll arra, hogy támogassa a vizsgálatot, már dolgoznak az esettel kapcsolatos információk begyűjtésén – közölte a repülőgépet gyártó cég.

Ben Minicucci, az Alaska Airlines vezérigazgatója közleményében így fogalmazott: „Minden repülőgépet csak a teljes körű karbantartási és biztonsági ellenőrzések elvégzése után állítunk újra forgalomba”.

A gép a repüléskövető adatok szerint több mint 16 000 lábon (4876 méteres magasságban) volt, amikor megkezdte a vészsüllyedést.

Az esetről megjelent képeken és videókon a repülőgép törzsén lévő résen keresztül látható az éjszakai égbolt, valamint szigetelőanyag és egyéb törmelék is látható.

link Forrás

Más képeken az érintett részhez legközelebbi ülés, egy ablak melletti ülés, amely az utasok szerint üresen állt, párnája nélkül előre dől.

link Forrás