„Svédországban is lehet háború” – figyelmeztetett a svéd polgári védelmi miniszter

külföld
január 09., 12:14

Közel két évvel az orosz-ukrán konfliktus kitörése után és az izraeli-Hamász gázai háború közepette a svéd polgárokat arra kérik, hogy legyenek óvatosabbak és felkészültebbek, mint valaha – írja a Newsweek. Carl-Oskar Bohlin polgári védelmi miniszter Svédország NATO csatlakozásának kapcsán figyelmeztette a svéd polgárokat, hogy „háború esetén legyenek minden eddiginél felkészültebbek”.

photo_camera Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

„Egy olyan nemzet számára, ahol a béke csaknem 210 éve kellemes társ, kényelmes azt hinni, hogy ez egy múlhatatlan állandó” – mondta Bohlin egy, az ország keleti részében rendezett konferencián. „De ezt hinni veszélyesebbé vált, mint korábban bármikor. Sokan mondták már előttem, de hadd tegyem meg ezt én is hivatalos minőségemben, világosabban és érthetőbben: Svédországban is lehet háború” – folytatta.

Bohlin később hozzátette, hogy szavaival nem akart félelmet kelteni, inkább egyfajta „helyzetfelismerést” szeretett volna kiváltani az emberekből. Megjegyezte, hogy valószínűleg az ukránok is azt hitték, hogy az Oroszországgal tartó konfliktusaik a múlté, amíg Vlagyimir Putyin elnök 2014-ben úgy nem döntött, hogy illegálisan annektálja a Krímet, majd nyolc évvel később teljes körű inváziót indított az ország ellen.

„A társadalmi ellenálló-képességhez erre van szükség: helyzetfelismerésre az egyes állampolgárok, a munkavállalók, a vállalkozók és a közigazgatás döntéshozói körében” – mondta Bohlin. „De nem elég csupán elmélkedni a kérdésen. A polgári védelem nem elsősorban elméleti gyakorlat. A tudatosságot gyakorlati cselekvéssé kell alakítani, olyan intézkedésekké, amik ténylegesen megemelik az ingerküszöböt.”

Pål Jonson svéd védelmi miniszter is hasonló témákat érintett a beszédében. Szerinte az ukrajnai és közel-keleti háborúk azt jelzik, hogy „a világ veszélyesebbé vált, mint egy évvel ezelőtt”. Emellett arról is beszélt, milyen „bizonytalan” irányt vehet fel az Egyesült Államok a 2024-es választások után. Az amerikai képviselőház republikánusai közül ugyanis többen sem finanszíroznák tovább Ukrajnát, olyan sürgősebb figyelmet igénylő belpolitikai kérdésekre hivatkozva, mint például az amerikai-mexikói határon kialakult migránsválság.

„Nem zárható ki egy Svédország elleni fegyveres támadás” – mondta Jonson. „Hozzánk is jöhet háború. Ezekben a súlyos időkben világos látásmódra, cselekvőképességre és kitartásra van szükség. Világos látásmódra, hogy megértsük, Oroszország célja továbbra is a szabad Ukrajna felszámolása és egy olyan Európa létrehozása, amiben mindig az erősebbnek van igaza, pufferállamokkal és érdekszférákkal.”

„Ezt már megtapasztaltuk a múltban. Nem mehetünk vissza oda, és nem engedhetjük, hogy gyermekeink egy ilyen Európában nőjenek fel” - mondta Jonson.