Lesújtó adatot közölt a KSH, hónapról hónapra romlik a magyar ipar teljesítménye

gazdaság
január 09., 08:09

Éves és havi összevetésben is visszaesett a magyar ipar teljesítménye novemberben – közölte a KSH kedden. Az előző évinél 5,8 százalékkal teljesített rosszabbul a magyar ipar a tavalyi utolsó előtti hónapban, holott már a tavalyelőtti november is szinte stagnálást – csak 0,5 százalékos növekedést – hozott éves alapon. A munkanaphatástól megtisztított mutató csak enyhén jobb, az 5,6 százalékos csökkenést jelez.

link Forrás

Ennél a mínusz 5,8 százaléknál csak három hónapban – áprilisban, májusban és szeptemberben – teljesített rosszabbul az ipar, de azoknál jelentős szerepe volt a bázishatásnak, az előző év szeptemberében például 11 százalék fölötti ipari növekedést mértek. Az év első tizenegy hónapjában így 4,8 százalékkal maradt el az ipari termelés a 2022-estől.

Ha a hosszabb távú, a 2015-ös havi átlagot 100 százaléknak alapul vevő volumenindexet nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a novemberi 116,6 százalék a

2021 szeptembere óta látott legrosszabb adat, vagyis a magyar ipar beesett a Covid-járvány vége utáni kilábalás szintjére.Ráadásul novemberben havi alapon is jócskán, 2,3 százalékkal visszaesett az ipari termelés – egy évvel korábban csak 0,7 százalékos volt ez a mutató –, így az októberi 0,6-os havi csökkenés és a szeptemberi 1,2 százalékos havi alapuló bővülés ismeretében azt mondhatjuk, hogy gyorsuló ütemű hanyatlás trendje kezd kibontakozni.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene, derül ki a KSH adataiból. Csak a kokszgyártás–kőolaj-feldolgozás, valamint a vegyi anyagok és termék gyártásának alágazatában nőtt a termelés, minden másban csökkent.

A gyenge adat a Portfolio.hu szerint azt is jelenti, hogy a negyedik negyedévben az ipar nem fog hozzájárulni a GDP-növekedéshez. Ha közepesnél nem lesz jobb a decemberi teljesítménye, akkor akár 0,5 százalékponttal is lehúzhatja a gazdasági növekedés fő adatát.

Minisztérium: Most már jobb lesz

A gyenge ipari adatra közleményben reagált a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium. Azt írják, hogy a következő hónapokban már újra növekedés várható az ipari termelés volumenében. Mondjuk Nagy Márton tavasszal, az első negyedéves negatív GDP-adatra is úgy reagált, hogy megvolt a gazdasági mélypont, és véget ér a technikai recesszió, ám az végül a második negyedévben is kitartott.

A közleményük szerint „a kormány intézkedéseinek eredményeképpen, továbbá a nemzetközi konjunktúra javulásával azonban a következő hónapokban már újra növekedés várható az ipari termelés volumenét tekintve. Ezt vetítik előre a hazai és európai feldolgozóipari hangulati és beszerzési menedzser indexek is”. Az NGM abban is látja az okot a bizakodásra, hogy élénkülhet belső kereslet a reálbérek növekedési pályára állása miatt, „de pozitív hatást gyakorol a kamatstop és a bankok önkéntes kamatplafonja is” a minisztérium szerint az ipari teljesítményre.

Szakértő: Romló kilátások

Az ipar novemberi teljesítménye igen komoly negatív meglepetést hozott – reagált a KSH adatközlésére Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, aki szerint „a magyar ipar havi alapon lényegében összezuhant”.

„Könnyen lehet, hogy megkezdődött az a folyamat, amit már hónapok óta előrejeleztünk: a gyenge globális ipari konjunktúra hatása megérkezhetett Magyarországra és könnyen lehet, hogy ennek következtében az exportra termelő szektorok teljesítménye is már elkezdett gyengülni” – írta, valamint azt is, hogy az ipari statisztika alapján „lefelé mutató kockázatok kezdenek kirajzolódni a negyedik negyedévre várt, visszatérő GDP-növekedés kapcsán.”

A szakértő előrejelzése élesen szemben áll az NGM bizakodó üzenetével: „ Ami az idei évi ipari várakozásokat illeti, az elmúlt hónap további romlást hozott a kilátásokat illetően. A gyengülő külső kereslet mellett, ami negatívan hat az új rendelések beérkezésére az export szegmensben, a vörös-tengeri válság is nehezíti a helyzetet.”