A teljes szerkesztőség felállt Szerbia legrégebbi lapjánál

külföld
január 10., 17:34

A tulajdonosváltást követően az egész szerkesztőség felállt a szerb NIN nevű hetilapnál. A szerkesztőség bejelentette, hogy új hetilapot indít, és ott folytatják a munkát, számolt be a BalkanInsight.

„A NIN új tulajdonosa, Jelena Drakulic Petrovic változást jelentett be a NIN hetilap koncepciójában, de nem biztosított minket arról, hogy továbbra is úgy tudjuk végezni a munkánkat, ahogy eddig - megalkuvás nélkül és kizárólag a professzionális újságírás követelményei által vezérelve” - olvasható a szerkesztőség közös nyilatkozatában.

A NIN 2023 augusztusában új tulajdonost kapott Jelena Drakulic Petrovic személyében, aki a Blic napilapot is kiadó Ringier Szerbia vállalat korábbi igazgatója volt. A NIN 14 évig a svájci Ringier cég tulajdonában volt. A váltáskor Drakulic Petrovic azt ígérte, hogy a NIN „továbbra is biztosítja a függetlenséget, a bizalmat és információt, és kritikusan kezeli a társadalmi-politikai eseményeket”.

photo_camera Fotó: THOMAS BREY/dpa Picture-Alliance via AFP

A NIN Szerbia egyik legrégebbi újsága, 1935-ben alapították, aztán betiltották, de 1951 óta rendszeresen megjelent. A lap gyakran vált a hatóságok célpontjává, és egyes politikusok, köztük Vladimir Djukanovic, a kormányzó Szerb Haladó Párt volt képviselője vagy Nebojsa Stefanovic volt miniszter beperelte a lapot, amiért az írt róluk.