Most először jelent meg videón a legpokolibb orosz börtönbe zárt Navalnij

külföld
január 10., 12:53

A 2021 óta börtönben lévő orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt év végén Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben, a Harp faluban lévő IK-3 (becenevén „sarki farkas”) fogolytelepre szállították át (a börtönről ebben a cikkben írtunk bővebben). December 26-án már posztolt a börtönből, de csak szöveges üzenetet, most viszont a Nexta tweetje szerint videóüzenetben is bejelentkezett.

link Forrás

Navalnij először mutatkozott meg videón az oroszországi rezsim különleges börtönéből, írta a Nexta. A kovrovi városi bíróság tartott tárgyalást a politikus magánzárkában való elhelyezését kifogásoló keresetéről, erre csatlakozott be videón Navalnij. A videós bírósági tárgyaláson azt mondta: tiltakozik a fegyelmi büntetések és a kemény körülmények ellen.

A börtönben tapasztalt bántalmazó bánásmódot vázolva elmondta, hogy új börtönének tisztviselői azzal vádolták, hogy nem hajlandó „a protokollnak megfelelően bemutatkozni”, és hét napra büntetőcellában letöltendő szabadságvesztésre kötelezték. A bíró végül elutasította a panaszát, miszerint a hatóságok jogellenesen jártak el, amikor októberben elkülönítő cellába küldték, mert megsértett egy börtönfelügyelőt, írja a tárgyalásról az Independent.