Súlyos összecsapás a Vörös-tengeren, a hútik több mint húsz drónját és rakétáját lőtték le amerikai és brit hadihajók

külföld
január 10., 06:51

Minden korábbinál jelentősebb katonai akció történt kedd este a közel-keleti konfliktus lassan új hadszíntérré váló területén, a Vörös-tengeren. Az amerikai és brit erők megsemmisítettek 18 drónt és 3 rakétát, amiket húti lázadók indítottak – közölte az amerikai hadsereg.

A központi parancsnokság, a Centcom tájékoztatása szerint „az Irán által támogatott hútik összetett, Irán által tervezett támadást indítottak a Vörös-tenger déli részén drónok, hajó elleni cirkálórakéták és egy hajó elleni ballisztikus rakéta felhasználásával”. A hútik harci eszközeit az Eisenhower amerikai repülőgép-hordozóról, három amerikai rombolóról és egy brit hadihajóról, a Diamondról bevetett vadászgépek lőtték le. A támadások nem jártak áldozatokkal, de még károk sem keletkeztek azok során, írja az MTI.

Korábban a brit tengerbiztonsági hivatal, az UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations) azt közölte, hogy a Vörös-tengeren állomásozó nemzetközi erők „újabb biztonsági incidensre” reagáltak a húti lázadók ellenőrzése alatt álló Jemen északi partjainál.

link Forrás

A brit beszámoló szerint információt kaptak a jemeni Hodeida (Al Hudaydah) kikötőjétől mintegy 50 tengeri mérföldre nyugatra történt incidensről, amelyben drónok vettek részt, erre „a koalíciós erők reagáltak” - közölte a brit ügynökség az X-en (Twitter), azt tanácsolva a hajóknak, hogy legyenek óvatosak.

A brit védelmi miniszter, Grant Shapps kedd este bejelentette, hogy egy másik fregatt, a Richmond már úton van a Vörös-tengerre, hogy elhárítsa a húti támadásokat.

A hútik november óta támadnak hajókat a Vörös-tengeren, és több mint 100 drón- és rakétatámadást indítottak a létfontosságú hajózási útvonalon áthaladó hajók ellen. Ezek a támadások egy olyan tranzitútvonalat fenyegetnek, amelyen a világkereskedelem teherforgalmának 12 százaléka bonyolódik. A kedd esti volt a 26. támadás, amely január közepe óta a kereskedelmi hajózást célozta meg a Vörös-tengeren. Az incidenseket az UKMTO térképen is rögzítette.

photo_camera A brit tengerbiztonsági hivatal térképén szereplő vörös-tengeri incidensek