A Direkt36 kórházi fertőzésekről szóló cikksorozata nyerte a Transparency-Soma-díjat

Média
január 11., 21:08

A Direkt36 kórházi fertőzésekről szóló anyaga nyerte az év legjobb oknyomozói munkájáért járó Transparency-Soma-díjat. A lap újságírói, Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla cikksorozatban járták körül, miért halnak meg ennyien Magyarországon kórházi fertőzésben, és hogyan próbálja szőnyeg alá söpörni a problémát a kormány. Nyomozásukat dokumentumfilmben is bemutatták.

A legrangosabb hazai oknyomozó újságírói díjat idén huszonkettedik alkalommal adták át, 2016 óta a Transparency International Magyarország égisze alatt.

Shortlistre került a telexes Sarkadi Zsolt cikke, amiben egy FHB-kötvény kalandos útját mutatja be - ez volt az a kötvény, aminek lejegyzésén keresztül 2012-ben a magyar kormány versenyjogi előírásokkal ütköző segítséget nyújthatott az Orbán Viktornak akkor még kedves Spéder Zoltánnak és bankjának -, és Magyari Péter Válasz Online-on megjelent háromrészes cikksorozata is, amiben annak járt utána, hogyan érkeznek a Távol-Keletről, azon belül elsősorban Indonéziából és a Fülöp-szigetekről vendégmunkások Magyarországra.

Elismerésben részesült Jandó Zoltán, a G7 újságírója, aki a NER-es cégeken belüli pénzmozgások útját és módszertanát leplezte le, és a zsűri kiemelte az Átlátszó munkatársainak a cikkét is, ami a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyén keresztül mutatta be, hogyan nyúlja le a hatalom az Európai Unióból érkező forrásokat.

A díjazottakról négyfős zsűri dönt: Bogár Zsolt, a Deutsche Welle magyarországi vezető szerkesztője; Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója.