„A NATO halott” – mondta állítólag Trump 2020-ban európai vezetőknek

külföld
január 11., 05:40

Az Egyesült Államok soha nem fog segíteni, ha Európát megtámadják, mondta egy magas rangú európai politikus szerint 2020-ban Donald Trump akkori amerikai elnök Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és más uniós vezetők előtt.

photo_camera Fotó: TANNEN MAURY/AFP

Thierry Breton, a belső piacért felelős francia európai biztos kedden az Európai Parlamentben számolt be a Trump és von der Leyen közötti szóváltásról, ami a davosi Világgazdasági Fórumon zajlott le. „Meg kell érteniük, ha Európát támadás éri, mi soha nem fogjuk segíteni és támogatni önöket” – mondta Breton szerint Trump. Az elnök arról is beszélt, hogy a „NATO halott”, és az USA ki fog lépni a szervezetből.

A NATO-ból való kilépéssel kapcsolatos fenyegetések és az európai nemzetek anyagi hozzájárulásainak növelésére vonatkozó követelések éppúgy jellemezték Trump elnökségét, mint a Vlagyimir Putyinnal való átláthatatlan, látszólag engedelmes kapcsolata. Trump azt állítja, megérti az orosz elnököt, aki szerinte megvárta, amíg távozik hivatalából, mielőtt megszállta Ukrajnát.

„Lehet, hogy visszajön” – mondta Breton az Európai Parlamentben, aki figyelmeztetésképp hozta fel Trump 2020-as megjegyzéseit. „Szinte mindannyian tagjai vagyunk a NATO-nak, természetesen vannak szövetségeseink, de nincs más lehetőségünk, mint drasztikusan növelni a fegyverkezési kiadásokat, hogy készen álljunk bármire, ami történik” – fogalmazott a biztos a Politico szerint.

A republikánus előválasztás január 15-én kezdődik, Iowa államban. A közvélemény-kutatásokban továbbra is Trump áll az élen, mögötte nem sokkal Haley következik, DeSantis viszont jelentősen le van maradva. A Trump és Joe Biden jelenlegi elnök között a közvélemény-kutatások szoros versenyt mutatnak, gyakran Trump vezetésével. (Guardian)