A szuverén Magyarország megmutatta az önálló, nemzetiérdek-alapú külpolitika kvintesszenciáját

POLITIKA
január 11., 13:00

Csütörtök délelőtt írtuk meg, hogy a békepárti magyar kormány – akárcsak a szlovák – nem írta alá az Egyesült Államok állásfoglalását, ami elítéli, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak. A nyilatkozatot az Európai Unió vezető hatalmai, többek közt Franciaország, Németország, valamint az Egyesült Királyság is aláírta, de még Albánia vagy Észak-Macedónia is csatlakozott az állásfoglaláshoz.

Érdekelt minket, hogy mi miért nem, ezért az alábbi kérdésekkel fordultunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz:

  • A magyar kormány miért nem írta alá azt a január 9-i állásfoglalást, ami elítéli, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ballisztikus rakétát exportál Oroszországnak?
  • Nem érzi-e úgy a magyar kormány, hogy Oroszország ezzel a fegyverimporttal szembemegy a magyar kormány által sürgetett béketörekvésekkel?
  • Szijjártó Péter külügyminiszter tervezi-e ezt nehezményezni Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kollégájánál és barátjánál?

A minisztérium részéről Paczolay Máté külügyi szóvivő válaszolt. A választ teljes terjedelmében idézzük:

Tisztelt Benics Márk!

Az Ön által feltett kérdésre Paczolay Máté külügyi szóvivő az alábbi választ adja:
A magyar és a szlovák álláspont teljes egészében egybeesik.
Üdvözlettel,
A kérdéseinkre tehát nem kaptunk választ, de szerencsére kiderült, hogyan működik a szuverén, ahogy Orbán decemberbe fogalmazott, „nemzetiérdek-alapú külpolitika”. Ahogy az is mázli, hogy sikeresen tartunk igényt az önálló külpolitikára, és nem futamodunk meg „ettől a nehéz feladattól”.