Finn és izlandi zenészek lobbiznak azért, hogy Izrael ne indulhasson az Eurovíziós dalfesztiválon

külföld
január 11., 19:53

Több mint ezernégyszáz finn művész is csatlakozott az Izlandi Zeneszerzők és Szövegírók Szövetségének kezdeményezéséhez, ami arra buzdítja a tagjait, hogy bojkottálják az Eurovíziós dalfesztivált, amennyiben a szervezők nem zárják ki Izraelt a mezőnyből.

„Nem egyezik az értékeinkkel, hogy egy háborús bűnöket elkövető, katonai megszálló ország [utalva itt Izraelre és a három hónapja zajló gázai-izraeli háborúra] a zene nevében csiszolgathassa az imázsát”, áll a petícióban, amit finn művészek, zenészek és zeneipari szakemberek írtak alá. Köztük van Olavi Uusivirta, Paleface és Axel Ehnström is, akik 2011-ben képviselték az országot az Eurovízión.

2018-ban az izraeli Netta Barzilai nyerte az Eurovíziót, 2019-ben Tel Aviv volt a verseny házigazdája.
photo_camera 2018-ban az izraeli Netta Barzilai nyerte az Eurovíziót, 2019-ben Tel Aviv volt a verseny házigazdája. Fotó: JACK GUEZ/AFP

A fesztivált tavalyelőtt az ukrán Kalush Orchestra nyerte, de az orosz-ukrán háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának. Az eseményen felszólalt volna Volodimir Zelenszkij is, de az ukrán elnök kérését a szervezők visszautasították. Az idei versenyt a svédországi Malmöben rendezik májusban.

Az Eurovízió szóvivője szerint a fesztivál „továbbra sem politikai esemény”, hanem egy verseny, ami az európai és közel-keleti műsorszolgáltatóknak, nem pedig a kormányoknak szól. Mivel az izraeli köztévé, a Kan minden versenyszabálynak megfelel, részt vehet a versenyen. Izrael egyébként ötven éve szerepel a mezőnyben, 2018-ban az országot képviselő Netta Barzilai nyert.

(via Guardian)