10 millióra bírságolta Mészáros Lőrinc szuperbankját az MNB

PÉNZ
január 12., 10:28

Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, mivel az nem teljes mértékben teljesítette a felügyelet korábbi, a jogelőd Takarékbankra vonatkozó határozatát a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságok miatt – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A közlemény szerint az MNB folyamatos felügyelés keretében végzett nyomon követés során tekintette át, hogy az MBH Bank Nyrt. maradéktalanul végrehajtotta-e a felügyelet által a jogelőd Takarékbank Zrt.-vel szemben meghozott 2022. október 24-i határozatát, majd „számos intézkedésre kötelezte a hitelintézetet annak a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságai miatt”.

Mostani határozatukban aztán megállapították, hogy mészáros Lőrinc szuperbankja, vagyis az MBH Bank mint jogutód „nem mindenben teljesítette a felügyelet kötelezéseit”.

A közlemény szerint mivel nem jelölte ki teljeskörűen a megerősített eljárásba helyezendő ügyfeleit, „ezért a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek, ügylettípusok fokozott monitoringja egyes esetekben nem teljesült”, és „emiatt a megfelelő riasztás hiányában nem történt meg az adott ügyletek elemzése, értékelése, szükséges esetben pedig a bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodájának”.

Hiányosságokat találtak még az MBH Banknál a szűrési eredmények dokumentálásának gyakorlata kapcsán is, ezek miatt szabták ki végül a 10 millió forint felügyeleti bírságot, plusz 2024 február, illetve március végi határidővel kötelezték az MBH-t a hiányosságok kijavítására.