Orosz tinédzserek halnak meg az ukrán fronton

külföld
január 12., 17:46

Legkevesebb öt olyan orosz fiatal halt meg a fronton az elmúlt hónapokban, akik 2005-ben születtek, írja a Meduza a Mediazona és a BBC orosz irodájának adatgyűjtése nyomán.

Az orosz törvényhozás 2023 áprilisában hagyta jóvá, hogy már 18 éves kortól lehessen szerződni a védelmi minisztériummal, közvetlenül a középiskola befejezése után. Addig valaki csak akkor lehetett hivatásos katona, ha megfelelő szakirányú végzettséget szerzett vagy ha néhány hónapot eltöltött a seregben sorkatonaként.

Orosz katonák viszik a koporsóját a 2022 áprilisában meghalt 20 éves orosz katonának, Nikita Avrovnak
photo_camera Orosz katonák viszik a koporsóját a 2022 áprilisában meghalt 20 éves orosz katonának, Nyikita Avrovnak Fotó: -/AFP

Az elérhető nyilvános információk alapján 48 fiatal is meghalt a törvények módosítása óta, akik 2004-ben születtek. A Mediazona és a BBC január 12-éig bezárólag 41731 elesett orosz katonát tudott név szerint azonosítani, közülük több mint 1100-an 20 évnél fiatalabbak voltak.

Az Ukrajna ellen indított háborúnak ennél jóval több áldozata lehet orosz oldalon, az adatbázisban csak azok szerepelnek, akik halálát sajtóhírek, helyi beszámolók vagy egyéb, nyilvános források alapján meg tudták erősíteni.

Kiemelt videóink