Külföldi ügynök lett az orosz kormány szerint Borisz Akunyin író is

külföld
január 12., 18:53

Frissítette a „külföldi ügynökök” listáját az orosz „igazságügyi” minisztérium, és a legújabb bővítés során felkerült rá Borisz Akunyin író is, akinek kaland- és detektívregényei Magyarországon is ismertek.

Borisz Akunyin 2012-ben
photo_camera Borisz Akunyin 2012-ben Fotó: Leemage via AFP

Akunyin régóta kritikus volt Putyin rendszerével szemben, az Ukrajna ellen indított háborút is élesen elítélte, és 2022-ben már gyűjtést is rendezett azok javára, akik azért kaptak bírságot, mert a hatóságok szerint tiszteletlenek voltak az orosz hadsereggel szemben.

2023 decemberében Akunyin telefonos átverés áldozata lett, azt hitették el vele, hogy az ukrán kormány nevében hívják, majd a hanganyagot kitették a netre. A felvételen hallható volt, ahogy Akunyin Ukrajna támogatásáról beszél. Ennek hatására több orosz kiadó beszüntette könyveinek megjelentését, illetve forgalmazását, és volt könyvforgalmazó, amely ellen azután indult hatósági eljárás, hogy nem tett így. Nem sokkal később az író ellen is eljárás indult, épp a hadsereggel szembeni tiszteletlenség vádjával. Az eljárást nehezíti, hogy Akunyin már egy ideje Londonban él.