„Mindig lehet találni okokat!” – magyarázta a szentesi lelkész, hogy miért rúgták ki indoklás nélkül az iskolaigazgatót

oktatás
január 12., 17:19

„Indoklás nélkül történt, de nem ok nélkül. Mindig lehet találni okokat, de ezek az okok nem biztos, hogy a nyilvánosságra tartoznak,”

ezzel magyarázta a szentesi református egyházközséget vezető lelkipásztor, hogy miért hívták vissza indoklás nélkül a fenntartásukban lévő iskola igazgatóját. Január elsején lépett életbe a Státusztörvény azon rendelkezése, ami lehetővé teszi, hogy az egyházi fenntartású oktatási intézményekben nem kell indokolni a vezetői poszt megszüntetését. A szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsődét vezető Karikó-Tóth Tibort pár nappal később, január negyedikén rúgták ki. A szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek az igazgató mellett, a petíciót több mint nyolcszázan írták alá.

„A döntés hosszú időn keresztül érlelődött, és alaposan megfontoltuk, mire meghoztuk. Az indoklás nélküliséget pedig azért választottuk, mert úgy gondoltuk, hogy egyik félnek sem tenne jót ha olyan dolgokról beszélnénk, amik egyrészt a múlt, és nem fontos annyira, mint az a jövő, ami előttünk áll,”

mondta Fehér Csaba lelkipásztor a Szentes TV stúdiójában. Szavaiból kiderült: számoltak a kirúgás miatti felháborodással, a presbitérium ügyvédi felügyelet mellett, titkos és zárt szavazással hozott döntést az igazgatóról.