Hétfő 10 órától lehet jelentkezni a lakossági napelemes pályázatra

gazdaság
január 14., 10:14

Január 15-én, hétfőn 10 órától indul az online előregisztráció a lakossági napelemes pályázatra, a kiírás szerint az ötmillió forintos támogatást jelentkezési sorrendben kaphatja meg majd maximum 15 160 pályázó, írja a Bank360.

photo_camera Fotó: MISCHA KEIJSER/Cultura Creative via AFP

Az előző lakossági napelemes támogatási program első körében hatalmas volt az érdeklődés, a tervezett második kiírást az uniós pénzek hiányában azonban lefújták. Tavaly novemberben azonban Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy új napelemes pályázat indul. A 75,8 milliárd forintos Napenergia Plusz Programra magánszemélyek jelentkezhetnek, hogy saját tulajdonú lakóingatlanukat vissza nem térítendő támogatásból megújuló energiaforrással lássák el.

A pályázat újdonsága, hogy nemcsak a napelemes rendszer kiépítésére ad pénzt, hanem a megtermelt energia tárolására alkalmas eszközökre is, írja a lap. A maximális összeg ingatlanonként 5 millió forint, de legfeljebb a költségek 66 százaléka. A fennmaradó részt az igénylőnek kell állnia saját forrásból vagy erre felvett kölcsönből.

A nyertes pályázatok megvalósítására a kivitelezők már december elejétől jelentkezhetne. A támogatásért január 15-től lehet jelentkezni. A pályázók 10 órától, kizárólag online nyújthatják be előregisztrációs kérelmeiket az arra kijelölt weboldalon, ahol a pályázati dokumentáció és a használandó formanyomtatványok is elérhetőek.

Az előregisztrációhoz ügyfélkapus azonosító szükséges, valamint minden pályázónak fel kell töltenie személyi okmányait, a lakóingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját és a legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó villamosenergia-számlát. Az előregisztráció jóváhagyásáról a támogató szervezet 15 munkanapon belül dönt. A pályázó ezután jelölheti ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhat.