Izlandon és Indonéziában is kitört egy vulkán

külföld
január 14., 09:27

December után vasárnap ismét kitört a Marapi tűzhányó az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban, írja az MTI. A hatóságok legalább 100 embert kitelepítettek és felszólították a környéken tartózkodókat, hogy a nagy mennyiségű hamu miatt hordjanak maszkot.

photo_camera Fotó: ADI PRIMA/Anadolu via AFP

A tartomány vulkánmegfigyelő-központja azt közölte, a 2981 méter magas Marapi kétszer tört ki és mintegy 1,3 kilométer magasságba lövellt ki hamut és füstöt. A decemberi kitörés után 23-an haltak meg. Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, tektonikus lemezek találkozásánál, az országban több mint 120 aktív vulkán található.

photo_camera Fotó: ADI PRIMA/Anadolu via AFP

Izlandon szombat reggel 8 óra körül vulkáni repedések nyíltak Grindavík halászváros környékén, a lakókat felszólították, hogy hétfő estig hagyják el otthonaikat. Legutóbb novemberben kellett evakuálni a Reykjavik közelében található, közel négyezer fős várost, miután rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg a régiót. A szigetországban rendkívüli állapotot is hirdettek.

Az akkori kitörés Grindaviktól mintegy 4 kilométerre északkeletre volt, a vulkánban körülbelül 3,5 kilométer hosszú repedés keletkezett, a láva másodpercenként körülbelül 100-200 köbméteres sebességgel is áramlott. A szakértők szerint a mostani kitörés rövidebb lesz, de mivel lassabban kezdődik, mint az előző, hosszabb ideig is tarthat. (MTI, CNN, RÚV)