Kikaptunk a horvátoktól vízilabda-EB elődöntőjében, de ez korrekt volt

sport
január 14., 18:53

Nem sikerült a döntőbe jutás a horváátországi vízilabda-európabajnokságon a fiatal, tartalékos magyar válogatottnak: a házigazda horvátok az utolsó negyedre felőrölték a szépen küzdő magyar válogatottat. A mieink a bronzmeccsen az olaszokkal játszanak majd az éremért.

A világbajnok magyar válogatott erősen tartalékosan, a fiataloknak lehetőséget adva ment ki az EB-re, ahol így is bravúrosan szerepelt idáig: a görögöktől elszenvedett vereség és a grúzok elleni kötelező győzelem után nagy meglepetésre öt góllal verte meg Olaszországot, amivel csoportelső lett. A negyeddöntőben aztán Szerbiát is sikerült ötméteresekkel megverni, amivel elég váratlanul bejutottak a legjobb négy közé.

A házigazda Hiorvátország ellen nem indult rosszul a meccs, Harkov révén sikerült megszerezni a vezetést is - akkor még nem tudtuk, hogy ekkor volt utoljára nálunk az előny. Az első negyed 2-2-je után a másodikban csak a horvátok lőttek gólt, így 2-4-nél fordultak a csapatok.

photo_camera Hárai fehérben, a horvát Vukicevic kékben. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A fiatal magyar csapat harmadik negyedben hősiesen tartotta magát: a horvátok többek között két ötméterest kaptak és szinte minden támadásuknál emberelőnyben támadhattak, de hiába növelték háromszor is kétgólosra a különbséget, nem tudtak meglógni: a magyar válogatott mindig azonnal válaszolt, miközben kétszer is kettős emberhátrányt tudott kivédekezni.

7-6-os horvát előnyről indult az utolsó negyed, de nem úgy, ahogy szerettük volna: előbb Loncar húzott be egy tökéletesen kijátszott emberelőnyt, majd Fatovic lőtt a felső sarokba távoli bombát. A magyar csapat ekkor már érezhetően kezdett fáradni, emberelőnyből Nagy Ádám ugyan betalált, de egy horvát kontra után, három és fél perccel a vége előtt, 10-7-nél már lehetett érezni, hogy ez a meccs elment.

A vége 11-8 lett oda. A horvátok megérdemelten jutottak döntőbe, de a magyar válogatott sokáig velük is partiban tudott lenni, a végén azért kijött a fáradtság és talán a tudáskülönbség is. Kedden jön a bronzmeccs Olaszország ellen, utána horvát-spanyol döntő lesz.