Naponta közel háromezer köbméter termálvíz folyhat majd a Rákos-patakba a Bosnyák téri gigaberuházásból

belföld
január 14., 11:17

Többszörösére növelné termálvíz-kitermelési igényét a Zugló Városközpont néven gyakorlatilag kormányzati negyedet építő Bayer Construct Zrt., a Bosnyák téri nagyszabású ingatlanfejlesztés beruházója, írja a hvg.hu.

photo_camera A Bosnyák téri beruházás Fotó: Németh Dániel/444

A lap szerint a kiemeltté nyilvánított zuglói beruházás keretében - azután, hogy a kormány 245 milliárd forintért előre megvásárolta a kialakítandó irodaépületeket - a Balázs Attila érdekeltségébe tartozó cég egy 1200 méter mély kutat fúrt, hogy az innen kinyerhető 70-72 Celsius fokos vízzel lássák el az épületkomplexum fűtési és melegvíz-igényét.

A korábban megszerzett vízjogi engedélyben napi 490 köbméternyi termálvíz volt megadva, de ez kevésnek bizonyulhatott, a módosítás szerint napi 2897 köbméter lesz a termál karsztvíz kitermelés, ami éves szinten 490 012 köbméterre növeli a vízigényt. Vagyis az eredetihez képest 5,7-szeres vízmennyiséget akarnak kitermelni, és ezt egy puffertartály közbeiktatásával a Rákos-patakba engednék.

A hvg.hu azt írja, hogy kapacitásbővítés még jóváhagyás előtt áll, egyelőre a környezetvédelmi hatósági eljárás zajlik, az engedéllyel kapcsolatban tavaly december közepéig lehetett még észrevételeket tenni.