Egy évtizeden belül meglehet a világ első dollárbilliomosa

PÉNZ
január 15., 09:24

Miközben a világ öt leggazdagabb embere megduplázza a vagyonát, a legszegényebbek tovább szegényednek az Oxfam előrejelzése szerint. A jelentés szerint ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor tíz éven belül meglehet a világ első dollárbilliomosa, a szegénységet viszont még további 229 évig nem lehet majd felszámolni.

photo_camera Fotó: STEFANI REYNOLDS/AFP

A járvány óta az egyenlőtlenség csak még inkább nőtt, az Oxfam szerint a világ milliárdosai 3,3 milliárd dollárral gazdagabbak, mint 2020-ban, vagyonuk pedig háromszor gyorsabban nőtt az infláció mértékénél.

A jelentés szerint a világ legnagyobb vállalatai közül tízből hétnek milliárdos a vezérigazgatója vagy főbb részvényese, miközben munkavállalók millióinak stagnál az életszínvonala.

A világ öt leggazdagabb emberének, Elon Musknak, Bernard Arnault-nak, Jeff Bezosnak, Larry Ellisonnak és Mark Zuckerbergnek a vagyona együttesen 464 milliárd dollárral, vagyis 114 százalékkal nőtt, miközben a legszegényebb 4,77 milliárd embernek, akik a világ népességének 60 százalékát teszik ki, a teljes vagyona reálértéken 0,2 százalékkal csökkent.

Aleema Shivji, az Oxfam vezérigazgatója szerint „a világ nem engedhet meg magának még egy évtizednyi megosztottságot”.

„A legszegényebb országokban a szélsőséges szegénység továbbra is nagyobb, mint a járvány előtti időszakban, néhány szupergazdag ember pedig azért versenyez, hogy a következő tíz évben a világ első billiomosává váljon. (Guardian)