Jött 140 millió euró Brüsszelből

eu
január 15., 14:48

Az Európai Bizottság – a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretébe tartozó REPowerEU forrásokhoz kapcsolódó előfinanszírozásként – 140,1 millió euró (most kb. 53,1 milliárd forint) értékben folyósított vissza nem térítendő támogatást Magyarországnak. A REPowerEU előfinanszírozás második és egyben utolsó részlete a Magyarországnak december 28-án már kifizetett 779,5 millió eurót egészíti ki.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben 2021. február 18-án.
photo_camera Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben 2021. február 18-án. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

A kifizetett előlegek segíteni fognak abban, hogy végrehajtsák az országra vonatkozó REPowerEU-fejezetben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedéseket, amik az energiatakarékosságra, a tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására irányulnak. A végcél, hogy Európa – az Ukrajna elleni orosz invázióra tekintettel – függetlenné váljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Kifizetési kérelmen alapuló kifizetésre Magyarország esetében addig nem kerülhet sor, amíg a 27 „szupermérföldkő” végrehajtása nem valósult meg kielégítően. A tagállamoknak előfinanszírozás formájában folyósított összegeket le kell vonni a jövőbeli, rendszeres kifizetési kérelmek alapján teljesített kifizetésekből. A Bizottság emellett vissza fog téríttetni minden olyan, előfinanszírozásként folyósított összeget, amit az RRF életciklusának végéig esetleg nem vontak le a rendszeres kifizetési kérelmekben szereplő összegekből.