Mínusz 12,8 százalék – február óta nem volt olyan rossz hónapja az építőiparnak, mint novemberben

gazdaság
január 15., 07:53

Minden mutatóban jelentős visszaesést hozott a november az építőiparban, derül ki a KSH által hétfőn közzétett adatokból. Éves alapon 12,8 százalékos, az előző hónaphoz képest 2,6 százalékos volt a visszaesés. Előbbi február, utóbbi április óta a legrosszabb érték. Az első tizenegy hónapban összesítve 5,3 százalékos volt a visszaesés, míg októberben a tízhavi összesített érték még csak 4,2 százalékos volt.

link Forrás

A KSH adataiból kiderül: az építőipari ágazatok közül a legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 19,2 százalékkal, az épületek építése 13,4 százalékkal visszaesett, az egyéb építmények építése viszont 2,5 százalékos termelésbővülést hozott.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 21,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményekre vonatkozóké 25,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A megkötött új szerződések volumene viszont 60,3 százalékkal emelkedett, de ennek oka csak az állam közlekedési infrastruktúra-fejlesztésre kötött nagy értékű szerződése volt, írta a KSH.