Az új uniós szabályozás szerint a gyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy termékeik valóban környezetbarátok

klímaváltozás
január 16., 17:11

Az Európai Unió új szabályozást vezet be, amely valódibbá és hitelesebbé teszi a termékek zöld címkézését, továbbá megbízhatóbb alapokat biztosít a zöld átállásnak - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa kedden Strasbourgban.

Az Európai Parlament plenáris ülésén hangsúlyozta, hogy manapság nagy számban fordul elő a vevőket megtévesztő címkézés, ezért a jövőben a címkéken feltüntetett állításokat a gyártónak, illetve a forgalmazónak bizonyítaniuk kell. Az új uniós irányelv meg fogja erősíteni az önkéntes fenntarthatósági címkézési rendszerek megbízhatóságát, mert ezek ellenőrzését a közhatóságok feladataként írja elő.

Az EU a jogszabálytól azt reméli, hogy a fogyasztók megbízhatóbban tudják majd megállapítani, hogy melyek a környezetbarát termékek, amitől a vásárlói tudatosság is fejlődik - emelte ki Reynders, aki szerint az EU ezzel kiszűri a magukat zöldnek feltüntető vállatokat.

Tóth Edina egyik korábbi felszólalása
photo_camera Tóth Edina egyik korábbi felszólalása Fotó: MARTIN BERTRAND/Hans Lucas via AFP

Az ügyben Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője volt az EP környezetvédelmi szakbizottságának jelentéstevője. Ő is úgy látja, hogy az úgynevezett zöldre festés (greenwashing) jelensége az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert, ezért is különösen fontos felvenni a harcot e káros jelenséggel szemben. Tóth fontosnak nevezte az olyan bizonyíthatatlan és túlzottan általános állítások és címkék kerülését, mint az öko, bioalapú vagy klímabarát.

Tóth szerint ugyanakkor egyre több vállalat és márka ténylegesen is törekszik a fenntarthatóságra, így a zöldítés szerepe felértékelődik. A fogyasztói bizalom megerősítése érdekében egy hatékony szabályozás minden valódi céges zöldülés hitelességét erősítheti. „A jogszabály célja, hogy a zöld termék legyen valóban zöld, járjunk együtt a zöld úton, és szüntessük meg közösen a zöldre festés rossz gyakorlatát.” (MTI)