WHO: Egyre kevesebben dohányoznak, de a dohányipar folyamatosan új frontokat nyit

TUDOMÁNY
január 16., 11:11

A világon 2022-es adatok szerint nagyjából minden ötödik felnőtt dohányzik Figyelembe véve, hogy az ezredfordulón még minden harmadik, ez egész jó adat.

Az elmúlt években folyamatosan csökken a dohányzó felnőttek száma a világon - és ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO),új jelentése is megerősíti. Ebben 2000-től vizsgálják a dohányzás elterjedtségének tendenciáit, és az adatok azt mutatják, hogy 150 országban sikerült csökkenteni a dohányzást.

Bár a legtöbb országban csökken a dohányzók aránya, a WHO arra figyelmeztetett, hogy a dohányzással összefüggő halálesetek száma az elkövetkező években valószínűleg magas marad. A dohányzás világszinten évente több mint 8 millió ember halálát okozza, köztük 1,3 millió nemdohányzó a passzív dohányzás áldozata.

A dohányzást korlátozó szigorú intézkedések bevezetése és a dohányzással összefüggő halálesetek számának csökkenése között körülbelül harminc év telik el

- mutat rá a jelentés.

photo_camera Amikor még orvosok ajánlásával reklámozták a cigarettát. Forrás: tobacco.stanford.edu

A jelentés szerzői szerint összességében a világ jó úton halad afelé, hogy 2010 és 2025 között negyedével csökkenjen a dohányzók száma.

A WHO ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a dohányiparnak nem áll szándékában megállni.

"Megdöbbenve látom, a dohányipar milyen messzire hajlandó elmenni, hogy számtalan élet kárára profitot termeljen"

- mondta Ruediger Krech, a WHO egészségfejlesztési osztályának igazgatója. "Amint egy ország azt hiszi, hogy megnyerte a dohányzás elleni háborút, a dohányipar új frontot nyit".

(MTI)