Zelenszkij: „Putyin a megtestesült háború, nem fog változni, nekünk kell változnunk”

háború
január 16., 18:20

Volodimir Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórumon kedden elmondott beszédében kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „olyan ragadozó”, aki nem elégszik meg azzal, hogy „befagyasszák” a konfliktust Ukrajnában.

Az ukrán elnök emlékeztetett, hogy 2014 óta több kísérlet is volt arra, hogy befagyasszák a háborút a kelet-ukrajnai Donyec-medencében. Befolyásos kezesek álltak a kezdeményezés mellé, Angela Merkel volt német kancellár és Francois Hollande egykori francia elnök személyében. De Putyin olyan ragadozó, aki nem éri be fagyasztott termékekkel - mondta Zelenszkij, aki azzal vádolta az orosz diktátort, hogy az „megpróbálja normálisnak beállítani a tömeges deportálásokat, a letarolt városokat és falvakat, és azt a rémületes érzést, hogy ez a háború esetleg soha nem ér véget”.

„Putyin a megtestesült háború, ő nem fog megváltozni. Nekünk kell változnunk” - mondta, és azzal ijesztgetett, hogy „egyre nyilvánvalóbb jelei vannak annak, hogy Oroszország esetlegesen újabb agresszióra készülhet Ukrajnán túl is”.

link Forrás

Ukrajna szövetségeseinek elsősorban harci repülőgépeket kellene biztosítaniuk Kijev számára annak érdekében, hogy az ukrán erők légi fölénybe kerüljenek Oroszországgal szemben. Az orosz fekete-tengeri flottával szemben már tudtak sikereket elérni, és Zelenszkij szerint Ukrajna azt is „bebizonyította, hogy képes megsemmisíteni olyan orosz harci repülőgépeket, amelyeket korábban soha senki nem lőtt még ki”.

Az ukrán elnök arra ösztökélte a Davosban tanácskozó üzleti elitet, hogy fektessenek be az ukrán gazdaság fejlesztésébe, mert Kijev ilyen módon lesz képes megerősíteni a Nyugat biztonságát: „Erősítsék meg a gazdaságunkat, és mi megerősítjük az önök biztonságát.”

A fórum résztvevőihez fordulva Zelenszkij azt kérdezte, hogy ma melyik európai ország tudna az ukránhoz hasonló ütőképes hadsereget kiállítani, amely képes lenne megállítani az orosz agressziót? „Az önök országai hány férfit és nőt lennének hajlandók küldeni egy másik állam, egy másik nemzet védelmére? Annak alternatívájaként, hogy a következő években együtt kelljen harcolnunk Putyin ellen, nem jobb-e, ha most vetünk véget neki és katonai stratégiájának, hiszen bátor ukrán férfiak és nők már ezt teszik?”

Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Zelenszkijékkel tárgyal Davosban
photo_camera Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Zelenszkijékkel tárgyal Davosban Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Zelenszkij továbbra sem elégedett a nyugati szankciókkal, hiszen azok még az orosz rakétagyártást sem akadályozzák. „Természetesen hálás vagyok minden egyes szankciócsomagért. A Nyugat nyilvánvaló gyengéje ugyanakkor, hogy az orosz atomipar továbbra sincs globális szankciók alatt, pedig Putyin az egyetlen terrorista a világon, aki túszul ejtett egy atomerőművet” - utalt a zaporizzsjai erőműre.

Milyen békecsúcs?

Vasárnap részletesebben is írtunk róla, hogy Davosban az ukrán kormány a svájci diplomáciával közösen folytat előkészítő tárgyalásokat a békekötés feltételeiről több mint 80 ország képviselőivel. Hétfőn Zelenszkij és Viola Amherd svájci államfő közösen jelentette be, hogy Ukrajnával foglalkozó, magas szintű globális békekonferenciát fognak tartani Svájcban. Dátumról egyelőre nem tettek említést, de a két vezető azt közölte, hogy az esemény szervezését azonnal elkezdik. A „békecsúcs” megrendezését az ukrán elnök kérésére vállalta Svájc - hangzott el.

Putyin törvényen kívüli államot csinált országából
photo_camera Putyin a polgármesterekkel tartott találkozón Fotó: SERGEI SAVOSTYANOV/AFP

Zelenszkij újságírók előtt kijelentette, Kijev elképzelése szerint Oroszországot nem hívják meg, Kínának viszont szerepet adnának a béketerv kidolgozásában. A svájci külügyminiszter azt mondta korábban, hogy ő meghívná Oroszországot, de nem tartja reálisnak, hogy az elfogadja az ajánlatot. Az ukrán elnök hangsúlyozta, a békekonferenciára minden olyan országot várnak, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, illetve szeretnék, ha az úgynevezett Globális Dél országai is képviseltetnék magukat. A tervezett békekonferencia formátuma annak a Kijev által előterjesztett tízpontos béketervvel foglalkozó korábbi négy tanácskozásnak a mintáját követné, amelyet 2023 tavasza óta tartottak Dániában, Szaúd-Arábiában, Máltán, illetve legutóbb vasárnap Davosban.

Putyin orosz polgármesterek előtt tartott keddi beszédében kijelentette: az ukrán fegyveres erők ellentámadása kudarcot vallott, és ha ez így folytatódik tovább, akkor Ukrajna államisága hamarosan megkérdőjeleződik. Az MTI beszámolója szerint úgy érvelt, hogy Zelenszkij békejavaslata lehetetlen követelményeket támaszt a tárgyalásoknak, és lehetetlennek nevezte az orosz nép legyőzését.