Megsüketülhetnek a gémerek

TECH
január 17., 06:27

A gémerek maradandó halláskárosodást vagy el nem múló fülcsöngést kockáztatnak egy friss összegzés szerint, ami 14 különböző, összesen több mint 50 ezer résztvevőt megkérdező globális kutatás eredményeit foglalja össze - írja a Guardian.

Az összefoglaló elemzés azt állapította meg, hogy a megkérdezett gémerek által megadott hangerő, amivel játszani szoktak, igen gyakran megközelíti vagy meghaladja a biztonságos határértékeket. A kutatók szerint a számítógépes játékok globális népszerűsége miatt hangsúlyosabban kéne felhívni a figyelmet erre a kockázati tényezőre. (Becslések szerint 3 milliárdan játszanak a világon.) Korábban sok kutatás foglalkozott a zenés szórakozóhelyek, illetve a fej- és fülhallgatók okozta potenciális halláskárosodással, de jóval kevesebb figyelem jutott a játékosokra.

Az összegzés szerint a gémerek eleve nagy hangerővel játszanak, jellemzően alkalmanként több órán át, közben visszatérően különösen hangos lövéseket, robbanásokat hallgatva.

A BMJ Public Health című szaklapban közölt tanulmány szerint azok, akik hosszan játszanak magas hangerővel, maradandó halláskárosodást és/vagy fülzúgást kockáztatnak.A kutatók meghatározták az egészségügyileg elfogadhatónak tekinthető zajterhelés mértékét is. 83 decibeles hangerőnek hetente összesen maximum 20 órának érdemes kitenni a fülünket, de akinek kell a 86 decibel, annál már csak heti 10 óra az ajánlott limit. Ami 92 decibel esetében már csak 2,5 óra, míg 98 decibel esetében heti összesen 38 perc.

Ugyanezek a javasolt határértékek gyerekek esetében sokkal alacsonyabbak. 75 decibelt heti összesen 40 órán ár, 83 decibelt 6,5 órán át, 86 decibelt 3,25 órán át, 92 decibelt 45 percig, 98 decibelt pedig hetente mindössze 12 percen át érdemes hallgatniuk.

A kutatás azt állapította meg, hogy a való életbeli jellegzetes hangerő és játékidő ennek a közelében vagy akár efölött szokott lenni. Nem beszélve arról, hogy a lövéshangok tipikusan sokkal erősebben szólnak az átlagos értéknél.

Vagyis a halláskárosodás egyaránt múlik a maximális hangerőn és azon, hogy ez mennyi ideig éri a fülünket.