A fehérorosz kormány szerint több mint 200 ezren hagyták el Belaruszt az elnökválasztás utáni két évben

külföld
január 18., 18:28

Több mint 200 ezren hagyták el Fehéroroszországot 2021-2022-ben – közölte csütörtökön Aljakszej Begun, a minszki belügyminisztérium migrációs és állampolgársági kérdésekkel foglalkozó részlegének vezetője az ONT televízió műsorában.

„A 2021-2022-es években több mint 200 ezer állampolgár hagyta el Fehéroroszország területét. Különböző okok állnak a háttérben: vagy tartózkodási engedélyt kaptak valahol, vagy IT-szakemberek és családjaik költöztek el stb. Persze ez sok, mert munkaképes korú emberekről van szó” – mondta.

Begun azt mondta, minden egyes kiutazó állampolgár személyazonosságát ismerik. „Mindegyiket ismerjük. De arról beszélni, hogy politikai vagy nem politikai megfontolásból történt a kiutazás, nem minden esetben helyénvaló” – mondta. Begun szerint Fehéroroszország mindig nyitva áll a visszatérők előtt. „Sosem gördítettünk akadályokat saját állampolgáraink visszatérése elé” – mondta.

Aljakszandr Lukasenka 2022. február 17-én Minszkben.
photo_camera Aljakszandr Lukasenka 2022. február 17-én Minszkben. Fotó: Makszim Gucsek/BELTA/AFP

Fehéroroszországban a 2020-as elnökválasztást elcsalta az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka. Tömegtüntetések törtek ki, de a karhatalom kemény kézzel lépett fel ellenük. Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt a választás után az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldre menekült, miközben több mint 35 ezer embert állítottak elő a megmozdulásokon, és jogvédő csoportok meg független sajtóorgánumok tucatjait záratták be. (MTI)