Bár egy hónapja bejelentették, hogy másfélszer többet kap Matolcsy fiának barátja, Somlai Bálint az MNB felújítására, még nem módosították a szerződést

gazdaság
január 18., 10:59

„A társaságunk és a fővállalkozó között létrejött vállalkozási szerződést a felek mindeddig nem módosították, sem a vállalkozói díj összege, sem a beruházás tervezett ütemezése, sem pedig a szerződés szerint várható befejezés tekintetében”

– ezt válaszolta az MNB Ingatlan Kft. arra az idén január eleji levelünkre, amellyel közérdekű adatkérést nyújtottunk be a jegybank tulajdonában álló társaságához. Az adatkérést azután küldtük el, hogy a Magyar Nemzeti Bank december 12-én, miután rákérdeztünk: helytállóak-e azok az információink, hogy 54 milliárdról 80 milliárd forint fölé drágul a Szabadság téri székház felújítása, egy igencsak megtévesztő című közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy „várhatóan közel 50 százalékkal emelkednek meg” a felújítás költségei.

Az adatkérésben egyebek mellett a 2021-ben kezdődött műemléki felújítás eredeti és a decemberben kommunikált, módosított költségvetését, a beruházás tervezett ütemezését, esetleges kötbérről szóló kitételeket kértük ki, valamint tájékoztatást arról, hogy milyen munkavégzések fejében milyen előleg- vagy részszámla-kifizetések történtek a múlt év végéig. Az MNB Ingatlan Kft. a válaszában az adatkérés legtöbb pontjára nem reagált, egyedül a módosított költségvetésről szóló kérdésre közölt annyit, hogy egyelőre a beruházás egyetlen paraméterét sem módosították.

A beruházás fővállalkozója az a Raw Development, amely a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám barátjának, Somlai Bálintnak az érdekeltségébe tartozik. Ha az ő kapcsolatuk mélyebben is érdekel, a Somlai–Matolcsy és társaik csoport életéről és munkásságáról itt olvashatsz hosszabban.