Karácsony közölte, milyen közös listát akar a fővárosi önkormányzati választásokon

Budapest
január 18., 19:39

Karácsony Gergely nyílt levélben közölte a DK-val, a Momentummal, az MSZP-vel és a Párbeszéddel, hogy milyen feltételekkel akar nekifutni a 2024-es önkormányzati választásoknak a fővárosban.

A főpolgármester szerint a kormánypártok azzal állítanak csapdát a többi pártnak, hogy „a pártok külön listaállítása csak külön polgármesterek állításával lehetséges, ez pedig szétzilálhatja a köztársaságpárti egységet”. Ezt a csapdát úgy lehet kikerülni, ha a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd minden kerületben közös polgármesterjelöltet állít, és közös listán indul – írja.

Karácsony azt javasolja, hogy azokban a kerületekben, ahol február közepéig nem tudnak közös jelöltben megállapodni ezek a pártok, ott „a 2019-es önkormányzati választáshoz hasonlóan” tartsanak előválasztást március 15-én. „Főpolgármester-jelöltként vállalom ennek a köztársaságpárti listának a vezetését” – írja.

Karácsony Gergely a múlt pénteki kihelyezett kabinetülés után
photo_camera Karácsony Gergely a múlt pénteki kihelyezett kabinetülés után Fotó: Németh Dániel/444

Szerinte a jelenleg regnáló ellenzéki polgármesterek mögé kell mindenhol beállni, ahol újraindulnak. A 4. kerületben – ahol a momentumosból DK-ssá vált polgármester, Déri Tibor nem indul újra – a DK-s Trippon Norbertet támogatja.

A kormánypárti vezetésű kerületekben Karácsony a következőket támogatja:

  • 5. kerület: Kerpel-Frónius Gábor (Momentum),
  • 10. kerület: Mustó Zoltán (DK),
  • 12. kerület: Farkas Csabát (Momentum),
  • 17. kerület: Lukoczki Károlyt (MSZP),
  • 20. kerület: Fekete Katalint (DK).

A 23. kerületben, ahol a független Bese Ferenc a polgármester, azt a független Ritter Ottót ajánlja polgármesterjelöltnek, aki 2019-ben a Momentum-DK-MSZP-PM-LMP-Jobbik közös jelöltjeként került be a képviselő-testületbe.

Karácsony azt írta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP) is hajlandó lenne együttműködni, ahogy az LMP-vel is, ha eldöntötte, hogy tagja akar-e lenni a „fővárosi köztársaságpárti koalíciónak”. Az MKKP-nak azt javasolta, hogy a jelöltjeit indítsa el az előválasztáson.

A DK közleményben tudatta, hogy elfogadja a közös listát és a Karácsony levelében nevesített konkrét jelölteket, vagyis Kerpel-Frónius, Farkas és Lukoczki ellen nem indítana saját jelöltet az előválasztáson sem, de a többi kerületben elindulnak a párt jelöltjei az előválasztáson.

Az MSZP is támogatja a közös listát, a Momentum pedig a Telexszel közölte, hogy a pártvezetés vizsgálja, „mi lehet a legcélravezetőbb konstrukció”.