Medvegyev minden egyes ukrán kiirtásával fenyegetőzik egy bejegyzésben

külföld
január 18., 10:03
Dmitrij Medvegyev a Kremlben 2023. március 21-én.
photo_camera Dmitrij Medvegyev a Kremlben 2023. március 21-én. Fotó: SERGEI KARPUKHIN/AFP

Ukrajna lakóit megszólító bejegyzést tett közzé Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke és miniszterelnöke, aki jelenleg az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese.

Az írás arról szól, hogy Ukrajna lakói vagy megadják magukat, vagy mindannyiukat megölik az oroszok. Elkerülhetetlenül. És a szeretteiket is. Az írás egyediségét az adja, hogy egy európai politikus tényként beszél egy másik európai nép tervezett kiirtásáról.A bejegyzés címe: Miért veszélyes Ukrajna a saját lakóira nézve?

Medvegyev azonnal megadja az alaphangot, és három tömör mondatban felvázolja a lényeget, amit utána szépen ki fog bontani:

„Ukrajna létezése halálos veszélyt jelent az ukránokra nézve. És itt nem a jelenlegi államra, a banderista rezsimre gondolok. Hanem bármiféle, tényleg bármiféle Ukrajnáról beszélek.”Az olvasó esetleg azt hiheti, hogy nem jól értette, de a szerző a szónoki „miért?” kérdés után szépen elkezdi kibontani.

„Egy független állam létezése a történelmi orosz területeken állandó ok lesz az ellenségeskedések újjáéledésére. Túl késő van. Függetlenül attól, hogy ki kormányozza az Ukrajnának nevezett rákos kinövést, az uralma nem lesz legitim, az »ország« pedig jogi értelemben nem életképes. Emiatt pedig a végtelenségig megmarad az esély a harc újbóli kitörésére. Bármikor.”Medvegyev ezután az Ukrajnának nyújtott nyugati segítséget próbálja hatástalannak beállítani:

„Ráadásul 100 százalékos eséllyel tör ki újabb konfliktus, függetlenül attól, hogy a Nyugat milyen biztonsági szerződéseket ír alá a kijevi bábrezsimmel. Ezt nem fogja megakadályozni sem Ukrajna uniós társult tagsága, sem pedig ennek a mesterséges országnak a beléptetése a NATO-ba. Megtörténhet tíz vagy ötven év múlva is.”Ekkor jön a leghosszabban kifejtett konkrét halálos fenyegetés, hétköznapi állampolgároknak címezve:

„Ezért végzetes Ukrajna létezése az ukránokra nézve. Végül is gyakorlatias emberekről beszélünk. Mindegy, mennyire kívánják az oroszok halálát. Mindegy, mennyire gyűlölik Oroszország vezetését. Mindegy, mennyire áhítoznak a belépésre a mitikus Európai Unióba és a NATO-ba. Ha a soha véget nem érő háború és az elkerülhetetlen halál vagy az élet között kell választani, akkor az ukránok túlnyomó többsége (oké, talán egész kevés dércsípte nacionalista kivételével) végül az életet fogja választani.” A szöveget lezáró, Szauron-stílusú Végső Üzenetet a szerző a hangsúly kedvéért dőlttel szedte:

„Meg fogják érteni, hogy a halálnál még az is jobb, ha egy olyan nagy közös országban élnek, amit nem nagyon szeretnek. Jobb a saját haláluknál és a szeretteik halálánál. Minél előbb rájönnek erre az ukránok, annál jobb.”