Netanjahu: Az IDF megsemmisítette a Hamász-alakulatok kétharmadát

háború
január 18., 20:48

Izrael már megsemmisítette a Hamász harcoló alakulatainak kb. kétharmadát, a teljes gázai győzelem után pedig a másik izraeli palesztin terület, Ciszjordánia felett is teljesen át kell vennie a katonai ellenőrzést - közölte a sajtótájékoztatóján Benjámin Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök szerint a harcok két szakaszban folynak.

Az első fázisban, aminek a célja a Hamász 24 harci alakulatának megsemmisítése, eddig 16 vagy 17 egységet sikerült kiiktatni az izraeli erőknek.

„Ezután következik a terület megtisztítása [a fegyveresektől]. Az első művelet rendszerint rövidebb, a második hosszabb ideig tart” – mondta.

Netanjahu egy elesett izraeli katona fényképét a magasba tartva azt mondta: a katonák nem haltak meg hiába, megígéri, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg a Hamász vereséget nem szenved, és a gázai túszok ki nem szabadulnak. „A győzelem kivívása még hónapokig eltart, de eltökéltek vagyunk” – mondta.

Benjamin Netanjahu jeruzsálemi sajtótájékoztatója 2023. október 24-én.
photo_camera Benjamin Netanjahu jeruzsálemi sajtótájékoztatója 2023. október 24-én. Fotó: Christophe Ena/AFP

A gázai háború utáni lehetséges forgatókönyvekről azt mondta, a belátható jövőben bármilyen megoldásnak magában kell foglalnia az izraeli katonai ellenőrzést Ciszjordánia felett, ami „kizárja a palesztin állam szuverenitását, ezt el kell fogadni”.

Netanjahu felidézte, hogy az amerikai tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseken elhárította azokat a kísérleteket, amik Izrael biztonságát fenyegető víziókat feszegettek. „Izrael miniszterelnökének képesnek kell lennie arra, hogy szükség esetén nemet mondjon, még a legjobb barátainknak is” – mondta.

„Minden olyan területről, ahonnan kivonulunk, terrort kapunk a nyakunkba, szörnyű terrort”, ez történt Dél-Libanonban, a Gázai övezetben és Ciszjordánia egyes részein is, utóbbi kontroll alatt tartása ezért olyan fontos – mondta.

Netanjahu már többször is visszautasította a tűzszüneti felszólításokat, és közölte: Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet teljes vereségéig és az októberben a Hamász és egyéb fegyveres szervezetek által elhurcolt túszok kiszabadításáig nem hagy fel a harccal.

Izraeli adatok szerint a Hamász október 7-i meglepetésszerű támadása során elrabolt 250 emberből 136-an vannak még fogságban, nagyjából egyharmaduk krónikus beteg és gyógyszerekre van szükségük.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint az IDF a háborúban már 24 620 embert ölt meg, és a térségben súlyos humanitárius válság alakult ki. (MTI)