A mentőszolgálat egy munkatársa átvezényelhetőséggel és listázással fenyegeti az érdi háziorvosokat

belföld
január 19., 05:24

Az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy ha nem jelentkeznek ügyeletre, akkor más megyébe lesznek átvezényelhetők, valamint listázzák őket és a névsorukat leadják, derül ki a Népszava birtokába jutott levélből.

Az nem derül ki a levél szövegéből, hogy ezt a bizonyos listát hova adják le. Tegnap megírtuk, hogy februártól Pest megyében is megváltozik a háziorvosi ügyeleti rendszer, a mostani 51 ügyeleti pontból mindössze 11 olyan marad, ahol egész éjjel lesz ellátás. Gyermek háziorvosi ügyelet pedig az egész megyében mindössze 3 városban lesz.

A Népszava kereste a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy kaptak-e tájékoztatást arról, hogy az ügyeletet nem vállaló háziorvosokat átvezényelhetik és listázzák őket. A MOK azt válaszolta, hogy hiába kérdeznek erről, az OMSZ-től semmiféle adatot nem kapnak, így például azt sem tudják, hogy hány háziorvos tagadta meg az ügyeletet.

Egyedül abból juthatnak hozzávetőleges adathoz, hogy hányan fordulnak az ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal az ezzel foglalkozó kamarai ügyvédhez. Értesüléseik szerint az ügyeleti rendszerhez múlt év decemberében csatlakozó Vas megyében összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest megyében pedig az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést.

FRISSÍTÉS: A mentőszolgálat a 444-nek levélben reagált a fenn leírtakra.

Ebben az OMSZ nem cáfolja az érdi munkatársuk által küldött levélben foglaltakat, helyette azt írják:

„Nyilvánvaló, hogy a háziorvosi ügyeletekben számítunk a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra. Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül.”

„Az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. Tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani. ”