Alkotmányellenesnek találták a Lázár János-féle kastélytörvény egyes rendelkezéseit

belföld
január 19., 11:02

Emiatt az Alkotmánybíróság megsemmisítette azokat – írja a Válaszonline. Ahogy a lap is írja, a „kastélytörvény” tavaly márciusi tervezete megteremtette volna a jogi kereteit annak, hogy Lázár János egyszerű miniszteri határozattal szétosztogassa az állami kastélyvagyont, köztük az elmúlt években felújított, idegenforgalmi látványossággá alakított épületeket is. A törvényt végül december 12-én fogadta el az Országgyűlés, de Novák Katalin köztársasági elnök aláírás helyett előzetes alkotmányossági normakontrollra küldte.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Utóbbit Lázár akkor „gyávaságnak és régi kommunista reflexeknek” minősítette, és most, január elején is odaszólt Nováknak egy Facebook-posztban, amikor azt írta:

„Meg kívánok jelenni a taláros testület teljes ülésén, hogy megvédjem a törvényt, amelynek a támogatását az Elnök asszony egyedül nem merte vállalni. Vagy azért, mert félreértette annak szövegét, vagy azért, mert jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik a törvényt.” A Válaszonline most azt írja, az Alkotmánybíróság testülete „teljes egészében egyetértett a köztársasági elnök aggályaival, és a törvény mindegyik általa kifogásolt pontját megsemmisítette”. A megsemmisített pontok elsősorban az ingyenes tulajdonba adás lehetőségéről szólnak, a 99 éves vagyonkezelésről szóló paragrafusokat nem vizsgálták.

Megsemmisítették a törvény általános első paragrafusát, ami arról szól, hogy az állam támogatja a magánjogi szereplők értékteremtő szerepét a kulturális örökség kezelésében. Az Alkotmánybíróság szerint az ingyenes tulajdonátadás csak kivételes eset lehet, konkrétan meghatározott ingatlanok esetében, míg a törvény ezt általános lehetőségként nyitotta volna meg bármely állami tulajdonú kastély esetében. Problémának találták még, hogy a törvény akár külföldi magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok garanciák nélküli tulajdonszerzését is lehetővé teszi.

Az Alkotmánybíróság szerint „létezik alkotmányos megoldás arra, amit a jogalkotó szeretne, de ennek törvényi szintű feltételrendszeren, eljárásrenden és kellő pontossággal meghatározott garanciákon kell alapulnia”.

Ahogy a lap is írja, az AB mostani döntése egyébként nem zárja ki, hogy Lázár János újra nekifusson a kastélymagánosításnak.