Egy Pest megyei kórház vezető orvosát és egy betegszállítót vesztegettek meg rendszeresen, hogy a betegeket ne rakják ki a kórházból

bűnügy
január 19., 09:29

A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy orvos és egy betegápoló ellen, mert az orvos vesztegetési pénzért cserében vett fel, illetve tartott benn a kórházi osztályon betegként olyan embereket, akiket a betegszállító közvetített felé, olvasható az ügyészség honlapján.

Az ügy egyik vádlottja egy Pest vármegyei kórház vezető beosztású orvosa volt, aki önállóan dönthetett járó- és fekvőbeteg felvételről. A másik vádlott a kórházban dolgozott betegszállítóként.

A betegszállító először 2013 körül kereste meg azzal az orvost, hogy egy idős beteget el akarnak bocsátani a kórház egyik osztályáról, de hozzátartozói nem tudják elhelyezni. A betegszállító arról érdeklődött az orvosnál, hogy pénzért felvenné-e az idős beteget az osztályára. Mivel ebbe az orvos beleegyezett, ezért 2021. július 1-ig a betegszállító rendszeresen küldött az orvoshoz olyan embereket, akik pénzt fizettek neki.

Az egyik csoportba azok tartoztak, akik nem tudták vagy nem akarták idős hozzátartozóikat elhelyezni azután, hogy a kórházból elbocsátották. Ekkor az orvos pénz ellenében az idős személyeket a saját osztályára felvette és ott tartotta, amíg a hozzátartozók szerették volna.

A másik csoportba azok tartoztak, akiknek arra volt szükségük - különböző okokból -, hogy őket fekvő- vagy járóbetegnek nyilvánítsák és erről igazolást kapjanak. Az igazolásokat táppénz igénylésére használták fel.

A harmadik csoportba azok tartoztak, akik más célból kérték hamis igazolások kiállítását az orvostól. Az igazolások segítségével ugyanis próbálták elkerülni bírósági tárgyalásokon történő megjelenést, vagy így próbálták halasztást elérni börtönbüntetésük megkezdésére.

Az "ügyfelek" pár tízezertől több százezer forintig terjedő összegeket fizettek, ami legtöbbször a betegszállítón keresztül jutott el az orvosig úgy, hogy abból a betegszállító is részesült.

Az orvost végül a Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le egy megbízhatósági vizsgálat során. Ekkor az orvos több százezer forintért vállalkozott arra, hogy megfelelő okiratokat állít ki, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy azokkal letöltendő szabadságvesztés megkezdésének elhalasztását kezdeményezzék.

A vádirat szerint a cselekményekkel az orvos legalább öt és félmillió, míg a betegszállító közel egymillió forint vesztegetési pénzhez jutott.

A Pest Vármegyei Főügyészség az ügyben az orvossal szemben 19, míg segítőjével szemben 17 rendbeli korrupciós cselekmény miatt emelt vádat. Ezen túl az őket megkereső és a szolgáltatásokért fizető további 9 személy ellen is vádemelésre került sor a vesztegetés miatt.