Kiderült, hogy hamis Jair Bolsonaro covidoltási igazolása

külföld
január 19., 10:33

Hamis adatok szerepelnek Jair Bolsonaro volt brazil elnök koronavírus elleni oltási igazolásán, állapította meg a helyi idő szerint csütörtökön lezárult ellenőrzés.

Bolsonaro, aki a koronavírus-járvány idején többször megkérdőjelezte a kórokozó veszélyességét és az oltások hatékonyságát, a hivatalos nyilvántartás szerint 2021 júliusában kapott védőoltást egy Sao Paolo-i klinikán. Az igazoláson szereplő adatok hitelessége miatt májusban indított vizsgálatot a szövetségi kormány ellenőrzési hivatala.

A hatóság - nyomozati adatokra hivatkozva - közölte, hogy az igazolásban szereplő adatok nem felelhetnek meg a valóságnak, mert az oltás állítólagos felvétele előtt egy nappal elhagyta a várost, Brasíliából pedig csak három nappal később utazott el ismét. Az az ápoló, aki az igazolás szerint beadta a védőoltást, tagadta, hogy beoltotta volna az akkori elnököt, mindemellett a feltüntetett oltóanyag azon a napon nem volt elérhető azon a helyen, ahol a papír szerint Bolsonaro oltást kapott.

A szövetségi rendőrség tavaly májusban tartott házkutatást Bolsonaro brasíliai lakásán, amelynek során lefoglalták a volt elnök telefonját és kezdeményezték több, hozzá közel álló személy letartóztatását. Bolsonaro tagadta, hogy tudomása lett volna a hamis adatokról vagy hogy ő rendelte volna el a nyilvántartásba vételüket. Védőügyvédje nem fűzött megjegyzést a hivatal közléséhez. Két másik dózis beadásáról szóló bejegyzést már a vizsgálat megindítása előtt töröltek az egykori elnök oltási igazolásából, miután kiderült, hogy azok sem valósak. (MTI)