Az Európai Unió külügyi főképviselője szerint Izrael pénzeli a Hamászt

külföld
január 20., 11:01

Josep Borrell, az EU külügyi biztosa nyíltan azzal vádolta Izraelt pénteken, hogy finanszírozza a Hamászt - írja a Politico.

photo_camera Josep Borrell Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

A Hamászt az izraeli kormány finanszírozta, hogy meggyengítse a Palesztin Hatóságot” – idézte az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt az El País spanyol lap. Borrell a spanyol Valladolidi Egyetemen tartott beszédet, ahol tiszteletbeli doktori címet kapott, többek között hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi konfliktus megoldásához szükséges egy független palesztin állam létrehozása.

Az egyetlen megoldás az, hogy két államot hozunk létre, amelyek osztoznak azon a földön, amelyért 100 éve meghalnak” – mondta Borrell, hozzátéve, hogy szerinte egy ilyen megoldást „kívülről kell erőltetni”.

"Ha nem avatkozunk be határozottan, a gyűlölet és az erőszak spirálja nemzedékről nemzedékre, temetésről temetésre folytatódni fog, amikor a gyűlölet magjai, amelyeket ma Gázában vetnek el, tovább nőnek" - mondta Borrell a spanyolországi közönségnek.

Az izraeli kormány határozottan visszautasította Borrell vádjait.

Borrell úr téved. Benjamin Netanjahu miniszterelnök távolról sem a Hamász megerősítésére törekedett, ahogy azt az EU külügyi biztosa állította, hanem három nagyszabású katonai hadműveletben is keményen támadta a Hamászt; 2012-ben, 2014-ben és 2021-ben” – nyilatkozta Ophir Falk, Netanjahu legfőbb külpolitikai tanácsadója, aki szerint az október 7-i terrorakció után az izraeli miniszterelnök kabinetje „utasította az izraeli hadsereget a Hamász megsemmisítésére.”

Az EU külügyminiszterei hétfőn tárgyalnak az izraeli-Hamász konfliktusról, illetve a békekötés kilátásairól. A Politico információi szerint ezzel egyidejűleg újabb szankciókat jelentenek majd be, amelyek célja, hogy a Hamász finanszírozási forrásait elvágják.

A kétállami megoldást, amelyet leginkább az Egyesült Államok forszíroz, és amelyre beszédében Borrell is utalt, Benjamin Netanjahu épp a napokban utasította el határozottan.

via Politico