Netanjahu nem támogatja az önálló palesztin állam tervét

külföld
január 21., 08:31

Izraelnek a háború után is fenn kell tartania a biztonsági ellenőrzést az összes palesztin terület felett, ez pedig ellentétes az önálló palesztin állam létrehozatalának tervével, mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, miután Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt a palesztin területek jövőjéről.

photo_camera Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

Netanjahu az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Izraelnek meg kell tartania „a biztonsági ellenőrzést a teljes, a Jordán folyótól nyugatra fekvő terület felett”, ami az Izrael által megszállt ciszjordániai területeket is magában foglalja.

Az Egyesült Államok szerint a hosszú távú stabilitás szempontjából létfontosságú a kétállami megoldás, azaz hogy Izrael mellett létrejöjjön egy palesztin állam is, írja a BBC. A Fehér Ház azonban a héten elismerte, hogy az amerikai és az izraeli kormány „egyértelműen másként látja a dolgokat”.

Izraelben egyre többen elégedetlenek Netanjahuval szemben, és rendszeresen tüntetnek a Gázai övezetben fogva tartott mintegy 130 túsz miatt. Szombaton Tel-Avivban azt követelték a miniszterelnöktől, hogy kössön tűzszünetet a túszok hazatérésének érdekében. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szombaton közöltek, hogy az elmúlt 24 órában 165-en, a konfliktus kezdete óta pedig már közel 25 ezren haltak meg a területen.