Csalihozamok után annyira megbízott a csalókban, hogy még a személyes okmányainak másolatát is elküldte nekik

belföld
január 22., 10:09

Épp a napokban írtunk arról, hogy kollégánkat hogyan akarták átverni telefonon banki csalók. A police.hu most egy másik telefonos csalásról ír, itt a sértettnek hárommillió forintja bánta az esetet.

Egy 75 éves várpalotai nyugdíjas az interneten talált egy kiemelkedő hozamot biztosító befektetési lehetőséget. A jelentkezési adatlap kitöltése után már csörgött is a telefonja.

Először egy kisebb összeggel létrehoztak neki egy számlát, ahol a nyugdíjas azt látta, hogy a befektetett összeg gyarapszik. Igen, ez volt a csali.

Ezután már nem volt nehéz rávenni arra, hogy telepítsen egy AnyDesk nevű alkalmazást, adja meg az online kapcsolat jelszavait a számlavezető bankjaihoz, valamint küldje el másolatban személyes okmányait.

A bankszámláiról ezután – meglepetés! – pénzek kezdtek eltünedezni a tudta nélkül. Rákérdezett a későbbi gyanúsítottnál, aki azt mondta, biztos rendszerhibáról van szó. Ez nem nyugtatta meg az áldozatot, akit végül a bankja világosított fel: hárommillió forintját egy kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó céghez utalták át, így az hozzáférhetetlenné vált.

A rendőrség arra kér mindenkit, hogy ne dőljenek be internetes hirdetéseknek, nézzenek utána a cégeknek, különösen gyanakodjanak magas hozamoknál, befektetéseiket jól válasszák meg, ne telepítsenek alkalmazásokat idegenek kérésére, ne adják meg jelszavaikat, személyes adataikat.