Csődeljárást indított a holland résztulajdonos a Csíki Sör ellen

külföld
január 22., 12:59

Egy csődeljárásra bukkant a Magyar Hang a Hargita Megyei Törvényszék adatbázisában, amelyet a holland bejegyzésű Lixid Holding BV indított december 27-én a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen. Utóbbi cég a NER nem hivatalos italának, a Csíki Sörnek a gyártója. Az ügyben az első tárgyalás február 28-ra van kiírva.

A lap azt írja, a Csíki Sört gyártó cégnek két tulajdonosa van, fele-fele arányban: Lénárd András és egy holland bejegyzésű cég, a Lixid Holding BV. A most előkerült törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást.

A Magyar Hang alaposan átnézte a román cégadatbázisban található adatokat is a cégről. Ezekből kiderül, a Lixid Project Srl-nek 2022-ben 4 432 999 lejes vesztesége keletkezett (ez 340 millió forint) 30,6 millió lejes forgalom mellett. Az is látszik, hogy a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint amekkora az éves forgalma. Az adósságállomány 94,1 millió lej volt 2022 végén, vagyis 7,2 milliárd forint. Ez az alapítás óta hízik, az utolsó évben 7 százalékkal növekedett.

A holland cég ráadásul nem csak a sörgyár ellen, hanem Lénárd többi vállalkozása ellen is bírósági eljárást indított. Így a Csiki Reatil 2020 SRL, valamint a csipszeket gyártó Pityoka Gyar SRL ellen is. A Magyar Hang felhívja a figyelmet, hogy utóbbihoz 1,7 milliárd forinttal járult hozzá a magyar költségvetés.

Lázár János kancelláriaminiszter (j) és Lénárd András (b) koccint.
photo_camera Lázár János akkori kancelláriaminiszter (j) és Lénárd András (b) koccint. Fotó: Veres Nándor

A Hangon megjelent cikkre reagált a Csíki Sör Manufaktúra. Ezt írták: „Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később.”

Lénárdról alig pár napja hallhattunk utoljára, amikor kiderült, Szijjártóra és diplomata útlevelére hivatkozva kér büntetlenséget Romániában a Csíki Sör Bentleyvel gyorshajtó tulajdonosa.