Elon Musk elment Auschwitzba

külföld
január 22., 15:24

Elon Musk techmilliárdos, a világ egyik leggazdagabb embere ellátogatott az egykori auschwitzi haláltábor helyszínére. A látogatás azután történt, hogy egyrészt heves kritikák érték az X-et, amiért nem hatékonyan kezeli az antiszemita bejegyzéseket, másrészt Musk néhány hete elnézést is kellett kérnie, amiért támogatott egy antiszemita összeesküvés-elméletet.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu via AFP

Befolyásos zsidó vezetők arra szólították fel Muskot, hogy személyesen nézze meg a holokauszt egyik legsötétebb helyszínét. Musk egy konferencián, amit az Európai Zsidó Szövetség (EJA) rendez, online antiszemitizmusról is fog beszélgetni. Musk európai országok vezető politikai szereplőivel találkozik Krakkóban, hogy „megvitassák és megoldásokat találjanak az antiszemitizmus Európát érintő csillagászati növekedésére” – közölte az EJA, ami szerint „a nyugtalanító tendencia” a gázai háború óta eszkalálódott.

Miután Musk egy antiszemita bejegyzést lelkesen helyeselt, az Apple, a Disney és az IBM felfüggesztette a hirdetéseket az X-en. Válaszul Musk azt állította, a hirdetők pénzzel próbálják „zsarolni” őt, és káromkodásokkal fejezte ki megvetését az őket ért intézkedésekkel szemben.

A Tesla főnökét, aki 2022 októberében vette át a platformot, antiszemitizmussal vádolták novemberben, amikor az X-en egy posztra, ami azt állította, hogy a zsidó közösségek gyűlöletet szítanak a fehér emberek ellen, azt válaszolta: „Az igazat mondtad.” A Fehér Ház azonnal elítélte a botrányos posztját, Musk pedig azt mondta, tévedett, és az egészet „az egyik legostobább” dolognak minősítette, amit a platformon tett.

Később, novemberben Musk elment Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az október 7-i merényletek részeként megcélzott Kfar Aza kibucba, ahol 1300 embert öltek meg, és 240-et elraboltak Gázába túszként.

Az X-en szeptemberben közvetített élő beszélgetés során az EJA elnöke, Menachem Margolin rabbi meghívta Muskot, hogy látogassa meg Auschwitzot. A rabbi azt mondta, ez „nagyon erős kijelentés” lenne, és „sokban hozzájárulhatna a holokauszt tudatosításához és az antiszemitizmus elleni küzdelemhez”.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum augusztusban bírálta X-et, miután kezdetben nem sikerült eltávolítani egy holokauszttagadó bejegyzést, mert az a platform szerint nem szegte meg a szabályait, noha az irányelvei kimondják, hogy tilos a holokauszt tagadása. Az antiszemita poszt tündérmesének nevezte egy, a tábor gázkamráiban meggyilkolt, 3 éves zsidó lány történetét. A múzeum jelentette a posztot, de azt a választ kapta, hogy a „rendelkezésre álló információk” megtekintése után a platform úgy döntött, hogy nem szegték meg a szabályokat. Az X szerint a múzeum panaszára adott válasz az első felülvizsgálat során elkövetett hibára vezethető vissza, de a a második felülvizsgálat után eltávolították.

A Margolin rabbival folytatott beszélgetésén Musk azt mondta, abszurd, hogy antiszemitizmussal vádolják, „amikor minden bizonyíték a másik irányba mutat, és az egész élettörténetem valójában proszemita”.

Korábban azzal fenyegetőzött, hogy pert indít az Anti-Defamation League jogvédő szervezet ellen amiatt az állítás miatt, hogy a hatalomátvétele óta megugrott a problémás és rasszista beszéd az oldalon. Az X most is perli a non-profit Media Matterst, miután az azzal vádolta meg az oldalt, hogy engedélyezi a hirdetéseket antiszemita bejegyzések mellett. Az X keresete azt állítja, hogy „manipulált” adatokat használtak fel a platform „megsemmisítésére”. (BBC)