Tovább csökkent az európai gázár

energia
január 22., 14:30

A múlt heti 11 százalékos esés után tovább csökkent az európai gázár.

A TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, februári határidős jegyzésében 1 megawattóra 27,10 eurón állt röviddel 13 óra előtt, 4,67 százalékkal alacsonyabban a pénteki záróértékénél.

photo_camera Illusztráció: Silas Stein/dpa via AFP

A gázár alakulására hatással van, hogy a következő napokban enyhül az idő Európában, miközben továbbra is magasak a gáztartalékok, és nő a szélenergia-termelés a nagy légmozgást kiváltó Isha vihar hatására.

Január 20-án a gáztárolási szint az EU-ban átlagosan 75 százalék volt, Németországban 78,2 százalék, Olaszországban 71,5 százalék, Franciaországban pedig 65,7 százalék, miközben gyenge a kereslet – áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Szakértők szerint, hacsak nem következik be valami rendkívüli, Európa úgy lép a tavaszba, hogy földalatti gáztároló kapacitásának több mint fele még rendelkezésre áll, ami jóval meghaladja az elmúlt tíz év 35 százalékos átlagát. (MTI)